tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.2.2020

Tarımda hayaller gerçeğin izinde olmalı

tarimda-hayaller-gercegin-izinde-olmali2.jpg

Sencer Solakoğlu’nu ülke tarımına dair sosyal medyada yaptığı eleştirilen nedeniyle 5 yıllık destek cezası almasıyla tanıdı. Oysa Solakoğlu, Bursa-Karacabey’de kurduğu çiftlikte planlı üretim ve teknolojiyi temel alarak yaptığı tarımla bir başarı hikayesinin de kahramanı.

Tarımsal üreticiliğe uzanan yaşam öykünüzü kısaca anlatır mısınız?

12 yaşımda İsviçre’ye gittim ve liseyi Lyceum Alpinum Zuoz isimli bir ticaret lisesinde okudum. 21 yaşında ise ABD’de giderek lisans eğitimimi Pasifik Üniversitesi’nde iktisat alanında, yüksek lisansımı ise Psikoloji ve Davranış Bilimleri bölümünde tamamladım. Türkiye’ye döndükten sonra bir süre ticaretle uğraştım ve 2008 yılında ise Feyz Çiftliği’nin temellerini attım. Bugün 47,6 bin metrekarelik bir ahır ve yaklaşık 6 bin dönümlük bir arazide tarımsal üretim yapıyoruz.

Yurtdışında tarım sektörünü gözlemlemiş biri olarak Türkiye’de üretici olmayı nasıl tanımlarsınız?

Türkiye’de sistem şöyle işliyor: Bir ürün üretiyorsun, hasadını yapıyorsun, sonra fiyat belirliyorsun. Halbuki modern ülkelerde üretilecek ürünün hangi fiyata satışının yapılacağı baştan belirlenir, pazarlıklar yapılır. Bu durum, o yıl ekilecek ürünle ilgili üreticiye çok iyi bir analiz yapma şansı verir. Türkiye’de ise bunun eksikliği yaşanıyor. Üretici kazanacak mı, kaybedecek mi belli değil. Bu yüzden Türkiye’de üretici olmak çok stresli.

tarimda-hayaller-gercegin-izinde-olmali4.jpg

Tarımsal üretimde rol model olarak gördüğünüz üreticiler var mı?

Mısır yetiştiriciliğinde ABD’yi takip ediyorum. Ulusal Mısır Yetiştiricileri Birliği her yıl verim yarışları düzenliyor ve en yüksek verimi alan üreticilerin rekoltelerini yayınlıyor. Orada üç sene üst üste David Hula isimli bir üretici rekor kırdı ve 3 bin 450 kilograma kadar ulaştı. Kendisi benim de örnek aldığım kişilerden biri; çünkü üçüncü nesil ziraat mühendisi, tek işi mısır tarımı ve işine müthiş derecede konsantre. Çiftlikleri gezdikçe ve araştırma yaptıkça bu işin ciddi bir altyapısı olduğunu öğreniyorsunuz. Özellikle Wisconsin Üniversitesi ve Pensilvanya Üniversitesi’nde yapılan araştırmaları kaçırmamaya dikkat ediyorum. Buralarda gördüğüm ve uygulanabilir olduğuna inandığım bütün yenilikleri uyguluyorum.

Onların üretim süreçlerinde yararlandığı pratikler, sizce Türkiye için de uygulanabilir düzeyde mi?

Tamamı uygulanabilir. Önemli olan aldığınız örneklem sayısı ve bu uygulamayı yaparken ticari bir işletmeniz olduğunu unutmamanız. Kendinizi benzer iklim koşullarına sahip ülkelerle mukayese etmeniz lazım. Eğer ABD’nin Florida eyaletiyle, yani rutubetin ve sıcaklığın yüksek olduğu bir yerle kıyaslarsanız, kendinizi çok iyi durumda gibi görürsünüz ama bu size doğru bir sonuç vermez. Örneğin Bursa için en benzer bölge Pensilvanya ve Virginia.

tarimda-hayaller-gercegin-izinde-olmali3.jpg

Bir üretici olarak Türkiye tarımının en büyük sorunu sizce hangisi?

Tek kelimeyle; kârsızlık. Türkiye’de üreticiler yeterli miktarda para kazanmıyor. Alnının teriyle, el emeğiyle yaptığı işte hak ettiği karşılığı alamamak, bir sonraki neslin de bu işe girmemesi anlamına geliyor. Nitekim üreticilerin yaş ortalaması 50’nin üzerine çıktıysa sebebi tamamen bu. Bir de şöyle bir ayrıntı var: Benim gibi tarım sektörüyle hiçbir alakası olmayan insanların bu işe girmesi çok yanlış. Ben tesadüfen bu işi çok sevdim, hayalimdeki iş oldu. Ancak çoğu zaman böyle olmuyor; “Önce hayaldi, sonra kabusa dönüştü” deniyor. İnsanlar sırf çalışanlarla işi yürütebileceğini düşünüyor ama gerçekler başarılı olamıyorlar. Üstelik piyasayı da bozuyorlar. Yani hem kendi canları yanıyor hem de piyasadaki diğer üreticilerin canlarını yakıyorlar. Bunun yerine küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin teşvik edilmesi, kârlı ve büyüme odaklı bir politika izlemelerinin sağlanması lazım.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.