tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.03.2022

Dünya tarım haritası yeniden tasarlandı

Dünya tarım haritası yeniden tasarlandı

Bilim insanları verimi en üst düzeye çıkarmak ve çevresel etkiyi en aza indirmek için dünyadaki başlıca gıda ürünlerinin nerede yetiştirilmesi gerektiğini gösteren bir harita çıkardı. Bu harita ile birçok tarım ürününün üretim yeri değiştirilerek karbon emisyonunun büyük oranda azalması ve biyoçeşitliliğin artması amaçlanıyor.

Son 40 yılda vahşi canlı yaşamının yüzde 60’ının insan faaliyetleri kaynaklı yok olması ve dünya ekonomisinin 1997-2011 döneminde yıllık 5,5-10,5 trilyon euro büyüklüğünde ekosistem hizmetini arazi bozunumu nedeniyle kaybetmesi tarımsal üretimi de derinden etkiliyor. Bu soruna bir dur demek adına çalışan bilim insanları verimi en üst düzeye çıkarmak ve çevresel etkiyi en aza indirmek için dünya tarım haritasını yeniden tasarladı. Yeniden tasarlanan dünya tarım haritası, ABD'nin orta batısındaki mısır kuşağı çevresinde ve Sahra Çölü'nün güney kısmında yeni tarım alanlarının oluşturulabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda Avrupa ve Hindistan'daki büyük tarım arazilerinin doğal yaşam alanlarına geri döndürülmesi durumunda biyoçeşitliliğin artması amaçlanıyor.

yeni-tarim.jpg

Karbon emisyonu yüzde 59 oranında azalabilir

Ekili alanların küresel olarak yeniden konumlandırılması şu anda güç olsa da bilim insanları gelecekte bu model ile küresel karbon etkisinin yüzde 59 oranında, biyoçeşitliliğin etkisinin ise yüzde 77 oranında düşeceğini öngörüyor. Oluşturulan haritaya göre kötü durumdaki ekili alanların sadece yüzde 25’inin yerini değiştirmenin bile büyük bir değişime yol açacağı söyleniyor.

Tatlı su kullanımı yerine yağmur damlaları

Tarımsal üretim şu anda küresel tatlı su kullanımının yaklaşık yüzde 70'inden sorumlu ve bu durum kuraklıkla boğuşan dünyanın birçok yerinde içme suyu sıkıntısına neden oluyor. Yeniden tasarlanan harita ile aynı zamanda yağmur suyunun daha etkili bir şekilde kullanılması sağlanıyor. Sulama ihtiyacını da bu şekilde ortadan kaldırmayı amaçlayan bilim insanları böylelikle suyun eşit bir şekilde dağıtılmasını ve daha efektif kullanılmasına olanak tanıyor.

Araştırmacılar yaptıkları bu çalışmada dünyadaki ekili alanların dörtte üçünden fazlasını oluşturan buğday, arpa ve soya fasulyesi de dahil olmak üzere 25 ana mahsulün mevcut küresel büyüme alanlarını kullandılar.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.