tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

25.3.2020

Bitki araştırma sahasına dozer müdahalesi!

Bitki araştırma sahasına dozer müdahalesi!

Pamukkale Üniversitesi’ndeki Yerli Tohum ve Bitki Üretim Merkezi arazisi, sosyal tesis inşaatı gerekçesiyle iş makineleri tarafından tahrip edildi.

Denizli’de Türkiye’nin modern tohum teknolojileri alanındaki çalışmalarına örnek teşkil eden bir proje dün şaşırtıcı bir müdahaleyle karşı karşıya kaldı. Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağ, üniversite içinde yer alan bitki araştırma ve üretim sahasına dozerle gelerek öğretim üyelerinin tüm itirazlarına rağmen kazı yaptırdı.

Rektör zorla kazı yaptırdı

Üniversite bünyesindeki Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (BİYOM) çalışmalarını yürüttüğü Yerli Tohum ve Bitki Üretim Merkezi’ne ait arazinin bir bölümünde “sosyal tesis” yapılması yönünde üniversite yönetiminin aldığı karara tepki gösteren BİYOM uzmanlarından Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ve Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, bu alanda bir süredir nöbet tutuyordu.

bitki-arastirma-sahasina-dozer-mudahalesi1.jpeg

Dün sabah saatlerinde araziye gelen Rektör Bağ önce nöbet tutan uzmanlarla tartıştı, ardından da beraberinde getirdiği iş makinesine talimat vererek araştırma sahasının tahrip edilmesine neden oldu. Tartışma sırasında güvenlik görevlilerinin de Alan ve Toprak’a fiziki olarak müdahale ettiği görüldü.

Bakanlık ve AB destekli bir proje

Üniversiteye ait bu arazide Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanı sıra Avrupa Birliği tarafından da desteklenen ve maliyeti milyonlarla ölçüler bilimsel çalışmalar yürütülüyor. Yaşananların ardından açıklama yapan Alan ve Toprak, projenin lansmanını Bakanlığın yaptığı projenin altında bizzat Rektör Dağ’ın da imzasının bulunduğunu hatırlattı.

bitki-arastirma-sahasina-dozer-mudahalesi2.jpg

Bilim katliamı yapılıyor

“Burada Rektör eliyle bir bilim katliamı yapılıyor” diyen Alan ve Toprak, “Devlet desteğiyle ürettiğimiz bitkilerin üzerinden dozerlerle kanal açılıyor. Tüm karşı çıkışlarımıza rağmen engel olamıyoruz. Tüm kamuoyunu, bilim insanlarını, siyasetçiler ile Bakanlık yetkililerini bu katliamın durdurulması için göreve çağırıyoruz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.