tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.2.2018

Sınırlar kalktı, bir köyün kaderi böyle değişti

Sınırlar kalktı, bir köyün kaderi böyle değişti

Yozgat’ta tarım arazileri arasındaki sınırları kaldırıp 11 bin dönüm alanda ortak üretim yapan üreticiler bölgede tarımı yeniden cazip kılmayı başardı.

Tarımda üreticilerin ortak akıl ve üretimde birlikteliği her zaman olumlu sonuçlar doğuruyor. Bunun ilham verici bir örneği Yozgat’ın Kadışehri ilçesinde yaşandı. Bundan 8 yıl önce arazilerini birleştirip ortaklaşa bir meyve bahçesi kuran üreticiler, köyden kente yaşanan göçü durdurmayı ve bölgede tarımı yeniden cazip kılmayı başardı.

Kadışehri ilçesinde bulunan Kabalı köyünde yaşanan bu başarı öyküsü ilk olarak 2009 yılında dönemin ilçe kaymakamı İsmail Şanlı ve köy muhtarı Hüseyin Ünal’ın girişimiyle başladı. Köydeki 600 komşu tarlanın birleştirilmesi yönünde üreticiler ikna edildikten sonra araziler arasındaki sınırlar kaldırılarak toplam 10 bin 920 dönümlük bir alan ortaya çıktı.

Üreticilerin yaşam koşullarını kökten değiştirdi

İlk etapta 5 bin dönümlük alanda oluşturulan bahçeye dikilen elma, armut, şeftali ve kiraz fidanları ile üretime başlandı. Meyve bahçesinin özel bir şirkete kiralanmasıyla birlikte üreticiler hem arazi kirası hem de arazide sigortalı çalışmaya başlamak suretiyle gelirlerini arttırma fırsatı buldu. Ortak arazi ise 70 kadrolu çalışanı bulunan ve hasat dönemi 650 işçinin çalıştığı bir üretim alanına dönüştü.

sinirlar-kalkti-bir-koyun-kaderi-boyle-degisti3.jpg

Türkiye’nin en büyük meyve bahçelerinden biri haline gelen arazide sigortalı çalışan köylüler aylık 1200-1500 arası ücret alırken çevre köylerden de pek çok kişi bahçede çalışmak için köye gelmeye başladı. Üretilen meyvelerin ihracat pazarlarına da açılmasıyla birlikte köyde gelir düzeyi ciddi ölçüde arttı.

Tersine göç başladı!

Üreticiler 2009 yılında 1 dönüme kadar daralmış olan arazilerde yapılan buğday ve arpa üretiminden zarar ederlerken, projenin başarıya ulaşmasıyla birlikte tablo tam tersine dönmüş görünüyor. Köydeki işsizlik sorunun çözüldüğünü belirten Hüseyin Ünal, kentlere doğru yaşanan göçün tersine döndüğünü ve köy nüfusunun 150 kişi arttığını söylüyor.

250 yeni köye örnek olacak

Kabalı köyünde üreticilerin imza attığı bu başarı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da dikkatini çekmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde bölgeyi ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, projenin Türkiye genelinde 250 farklı köyde de uygulanması için çalışma başlattıklarını açıkladı.

sinirlar-kalkti-bir-koyun-kaderi-boyle-degisti2.jpg

Yaşanan dönüşümde payı olan isimlerden biri olan Nürşan Ünal da bu proje ile birlikte üreticilerin kendilerine olan güvenlerinin yerine geldiğini söylüyor ve “Bu sayede evlerimizi yeniledik, arabalarımızı aldık, çocuklarımızın düğünlerini yaptık. Projenin yaygınlaşmasını tavsiye ediyoruz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.