tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.4.2017

Rusya’ya domates ihracatı defteri kapandı!

Rusya’ya domates ihracatı defteri kapandı!

Türk domatesine uygulanan ambargonun kalıcı olduğunu açıklayan Rusya Tarım Bakanı, hububat ithalatında da Türkiye’nin yerini dolduracaklarını söyledi.

Rusya’nın Türkiye’den gelen domateslere 15 aydır uyguladığı ambargoya dair şok açıklama geldi. Rusya Tarım Bakanı Aleksander Tkaçev, Rusya’nın Türkiye’den domates ithalatına kapının tamamen kapandığını söyledi.

Türkiye’nin yerini doldurabiliriz

Domates ürünlerinin Rusya’ya sokulmama kararının devam edeceğini belirten Tkaçev, ayrıca Türkiye’nin Rusya’dan hububat ithalatını durdurması konusunda ise “Yeni pazarlar bulacağımızı ve Türkiye’nin yerini en fazla 5 ay içinde dolduracağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

Üreticilerin beklentileri boşa çıkıyor

Kasım 2015’te yaşanan uçak krizinin ardından başlayan ihracat yasaklarında en çok zararı gören domateste ticari ilişkilerin eskiye dönmesi için uzun süredir bekleniyor. Ancak geçen 1,5 yıla rağmen üretici ve ihracatçıların beklediği gelişmeler yaşanmadı.

rusya-ya-domates-ihracati-defteri-kapandi1.jpg

Özür süreci etkili olmadı

2016 yılının yaz aylarında yaşanan “özür” süreci ve Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlık yetkililerinin yaptıkları Rusya ziyaretlerine karşın, domates başta olmak üzere pek çok sebze ve meyve ürününde yasakların kaldırılmasına dair bir adım atılmadı.

Hububat hamlesinin ardından

Son olarak Tkaçev’in yaptığı açıklamalar ise Türkiye tarımı için en önemli dış pazar olan Rusya’nın bir anlamda kaybedildiği anlamına geliyor. Geçtiğimiz ay Rusya’dan buğday başta olmak üzere hububat alımının durdurulması yönündeki hamlenin de etkili olmadığı anlaşılıyor.

Rusya kendine yeter hale geldi

Ambargonun başladığı tarihten bu yana domates pazarında yaşanan kayıplar 1,5 milyar dolara ulaştı. Rusya’nın geçtiğimiz yıl sebze üretiminde kendine yeterliliğinin yüzde 90 seviyesine ulaşması alınan kararda etkili olan faktörlerden biri.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.