tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.5.2015 12:35:07

Fındığa neler oluyor?

Türkiye’nin en önemli tarım ürünlerinden olan fındık, aynı zamanda dünya pazarında ihracat oranlarıyla da başı çeken bir ürün. Ancak fındık rekoltesindeki düşüş ve artan fiyatlar göz korkutuyor. tarlasera.com’da Ocak ayında yayınlanan habere göre Türkiye fındık üretimiyle dünyada başı çekiyor ve dünya fındık üretimi ve ihracatında da yüzde 75 gibi ciddi bir payı oluşturuyor. Ancak son senelerde gitgide artan rekolte ve verim düşüşü, üretilen fındığın ihracat oranlarını düşürecek bir tehlike olarak görülürken, halihazırda iç pazardaki fiyatını da gittikçe arttıran etkenler. Fındık rekora koşuyor Geçtiğimiz sene yaşananların aynısı bu sene de yaşandı ve üretici gerçekleşen don olayından etkilendi. Tabii bu da yine fiyatlarda aşırı uçlara gidilmesine sebep oldu. Geçtiğimiz sene kilosu 18 lira olan fındık, bu sene 22 liraya çıktı. Bu artışlarda piyasada ürün bulunmamasının büyük etkisi var. Hatta Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman’ın da değindiği gibi; böyle giderse fındığın fiyatı 25 TL'yi görecek. Bu da tarihi bir rekor anlamına geliyor. Üreticilere büyük sorumluluk düşüyor Şimdi asıl düşünülmesi gereken konu ise; fındığın bu çilesine son vermek için neler yapılması gerektiği. Daha iç pazara bile yetişemiyorken, ihracat ürünleri arasında Türkiye'nin gururu olan fındığın eski parlak günlerine dönmesi için üreticilerin öncelikle zirai dona karşı önlemler alması, rekolte artışı için neler yapmaları gerektiğini tartması ve eyleme geçmesi gerekiyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.