tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.12.2013 14:10:23

Aile işletmelerine dönüş mü?

Birleşmiş Milletler 2014 yılını “Uluslararası Aile Tarımı Yılı” kısacası  “Aile Çiftçiliği Yılı”  ilan etti. BM, tarımda bu modeli ayakta tutmaya çalışıyor. Yakın zamanda Avrupa Parlamentosu'nda 2014-2020 bütçesi onaylandı. Burada da tarımsal destekleme politikasında tarımsal üretici aile öne çıkarıldı. Geçen hafta Avrupa Komisyonu Brüksel’de  ise “Aile Çiftçiliği: Avrupa’da ve Dünya’da Daha Sürdürülebilir ve Krizlere Dirençli Bir Tarım Yolunda Diyalog” konulu bir konferans düzenledi. 80 ülkeden 300 temsilcinin yer aldığı konferansta  Türkiye’den Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu  ile Gıda Mühendisi Bekir Yıldız katıldı. Burada; tarımda aile işletmelerinin çok önemli olduğu ve mutlaka desteklenmesi, sürdürülebilir tarım için bir model olarak yaşatılması gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı. Öte yandan yerel markaların da destelenmesi gerektiği de konferansta ifade edildi. BM'nin gündeme taşıdığı aile işletmeleri için sorulan "Tarımda aile işletmeleri  gerekli mi?" sorusuna verilen yanıtlar şöyle: ABD'de tarımda, özellikle hayvancılıkta büyük şirketlerin payı sadece yüzde 3-4 civarında. İşletmelerin yüzde 96-97’si aile işletmesi. AB'de ise işletmelerin yüzde 98’i aile işletmesi.Tarımsal üretim yapan 12 milyon tarım işletmesinde istihdam edilen iş gücünün yüzde 84’ü aile bireylerinden oluşuyor. Ttarım için dünyanın hemen her yerinde temel sorun tarım nüfusunun yaşlanması olarak değerlendiriliyor. Avrupa’nın en önemli iki tarım ülkesi Polonya ve Fransa’da da temel sorunun tarımdaki yaşlı nüfus. BM'nin 2014 yılını “Aile Çiftçiliği Yılı" ilan etmesinin, tarımdan kopan genç kuşağı üretime çekme amacını taşıdığı ileri sürülüyor.      

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.