tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.9.2013 09:06:52

Sulamada atık su güvenli mi?

Yeni araştırmalar tarımsal sulamada kullanılan geri dönüştürülmüş atık suların güvenli olduğu yönünde sonuçlar veriyor. ABD'de, gerçekçi koşullarda yapılan ilk araştırma, geri dönüştürülmüş atık sular ile sulanan bitkilerde tıbbi ve kozmetik ürünlerine ait kalıntıların kaygı vermeyecek oranda düşük olduğunu gösterdi. Kuraklık ya da genel su kıtlığı yaşanan bazı bölgede tarım arazilerinin sulamasında kentsel atık suları kullanılıyor. Arıtım tesislerinde hastalık yapıcı organizmalardan arındırılan ve 'içilebilecek' oranda temizlendiği belirtilen bu sular genellikle akarsulara boşaltılıyor. Buna karşın arıtılmış atık sularda kimi beşeri ilaçlara, anti-bakteriyel sabunlara, kozmetik ürünlerine veya şampuanlara ait bazı maddelerin kalmış olabileceği dile getiriliyor. California Riverside Üniversitesi araştırmacıları, bu maddelerin sulama yoluyla tarım ürünlerinde tehlikeli bir birikim yaratıp yaratmadığını inceledi. Ekip ilk olarak gerçek tarla koşullarında, farklı tarım ürünlerinde 20 ayrı kişisel bakım ürüne dair izlere odaklandı. Pişirme ya da benzeri uygulamaların bu bu maddeleri yok ettiğini belirten araştırmacılardan Jay Gan, "Bu nedenle genellikle çiğ tüketilen havuç, dolma biber, domates, hıyar, ıspanak, kereviz ve lahana ürünlerini ele aldık ve tüketicinin sindireceği en yüksek yabancı madde oranlarına ulaşmaya çalıştık" diyor. Bir diğer araştırmacı Xiaoqin Wu, "Tüm bu bitkiler; yaygın bir antibakteriyel olan triklosan, kafein ve sakinleştirici ilaç içerikleri gibi maddeleri absorbe ettiler. Yapraklı bitkilerin daha yüksek oranda yabancı madde içerdiklerini gördük. Ancak bunlar insan sağlığını tehdit edecek miktarlarda değil" açıklamasını yapıyor. Su kıtlığı yaşanan ülkelerin tarımında atık su kullanımı giderek artıyor. Atık suların yüzde 80'ini geri dönüşüme tabi tutan İsrail, 2020'de bu oranı yüzde 100'e çıkarmayı hedefliyor. ABD'de yüzde 2-3 olarak tahmin edilen oranın ise hızla arttığı belirtiliyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.