tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.4.2013 13:24:51

Sanayi domatesi tehlikede mi?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği Taslağı'nı yayınlandı. Taslağa farklı çevrelerden, çok farklı tepkiler var. Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, taslağın yayınlandığı şekilde onaylanması halinde, Türkiye'de domates üretiminin sona ereceğini iddia ediyor. Karacabey Ticaret Borsası'nda salça üreticisi firmaların temsilcilerinin de katıldığı bir panelde konuşan Karaca, tüm dünyanın tüketici sağlığı ile ilgili olarak hazır ve ambalajlı gıdalarda kimyasal koruyucu maddeler ve tuzu azaltmaya veya kaldırmaya çalışırken, yeni tebliğ tasarısının anlaşılabilir bir durum olmadığını ifade etti. 1970'li yıllardan beri dünyadaki rakiplerini geride bırakarak, adeta bir marka olan Türk salçasının, yeni hazırlanan taslağa göre tamamen biteceğini iddia eden Karaca, bu durumun domates ekiminin de sonunu getireceğini savundu. Panele katılan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu’na göre ise tebliğ taslağı bu şekliyle onaylanırsa en çok da üretici zarar görecek. Konuşmasında "İçindeki kimyasal koruyucular ve yoğun tuz bulunan salçalar nasıl olacak da sağlıklı gıda ve güvenli gıda grubunda yer alabilecek?” sorusunu yönelten Karahasanoğlu, itirazlarını şöyle temmellendirdi: “Domates salçası ve püresi taslak metninde yer alan ergestrol ve HMC sınırlaması yürürlüğe girdiği takdirde, bundan domates tarımı kesinlikle olumsuz şekilde etkilenecektir. Taslak yasalaştığı takdirde domatesin hasat sezonu 2,5-3 aydan 15-20 güne inecek. Bunun neticesinde büyük emekler verilerek tarlada yetişen domatesin yüzde 70'i endüstriyel kullanıma alınmadan tarlada kalacak.” Sağlık Bakanlığı'nın, sofralardan tuzu kaldırmaya yönelik kampanyasına gönderme yapan Karahasanoğlu, tebliğ taslağının bununla çelişen bir durum olduğuna da vurgu yaptı. Salça, Dondurulmuş ve Konserve Sanayicileri Derneği üyelerinin yanı sıra, birçok salça firması temsilcisinin da katıldığı panelde, Türkiye'de geçen yıl üretilen 2 milyon 100 bin ton salçanın 800 bin tonunun Karacabey ve Mustafakemalpaşalı üreticilerden temin edildiğine dikkat çekildi.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.