tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.6.2020

Aşırı sıcağın zararını sigorta karşılayacak mı?

Aşırı sıcağın zararını sigorta karşılayacak mı?

TARSİM, Mayıs ayı sonunda Çukurova’da turunçgilde büyük kayba yol açan sıcak havaların tarım sigortaları kapsamına alınması için çalışmaların başladığını duyurdu.

Tarım arazileri üretimin hangi aşamasında olursa olsun yılın her günü sürekli bir mücadele ile karşı karşıya. Bu mücadelenin başlıca iki cephesinin birinde hastalık ve zararlılar, diğerinde iklim ve hava koşullarının getirdiği olumsuzluklar var. Zirai don, dolu ya da sağanak yağış gibi bu “göksel” süreçlerle mücadele elbette ilkinden çok daha zor.

Üstelik üretimi doğrudan etkileyen yalnızca bunlar da değil. Mevsim normallerinin dışına taşan sıcaklık düşüşü ya da yükselişleri de arazide aynı vurucu etkiyi yaratabiliyor. Bunun en güncel örneği 2 hafta önce Çukurova’da yaşananlar oldu. Aşırı sıcakların ve hemen ardından da poyrazın etkisinde kalan narenciye bahçelerinde kısacık bir zaman diliminde ciddi kayıplar yaşandı.

Saha incelemeleri ve Ar-Ge çalışmaları sürüyor

En beklemedikleri anda ürün kaybıyla karşı karşıya kalan narenciye üreticileri bugünlerde bu durumun nasıl telafi edileceğinin endişesini yaşıyor. Pek çoğu Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) aracılığıyla sigortalı olan üreticilerin taleplerinden biri sigorta kapsamının genişletilip zararın bu şekilde karşılanabilmesi oldu.

asiri-sicagin-zararini-sigorta-karsilayacak-mi1.jpg

Tüm bunlar yaşanırken TARSİM’den de beklenen açıklama geldi ve sıcak hava zararının tarım sigortası kapsamına alınması için çalışmalara başlandığını duyurdu. İlk etapta Mayıs sonundaki aşırı sıcak hava dalgasında kuruyan ve meyveciklerini döken ağaçların bulunduğu arazileri gözlemlemek için oluşturulan projenin ilk toplantısı ise bugün yapıldı.

Gelecek yıl için planlanıyor

TARSİM yetkililerinin yanı sıra Bakanlık bünyesinde Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve pek çok akademisyenin etkin olacağı bu süreçte bölgedeki önder üreticilerden de görüş alınacak. TARSİM’den yapılan açıklamaya göre saha incelemesi, Ar-Ge ve analiz çalışmalarının ardından ise gelecek yıldan itibaren sıcak hava zararının tarım sigortaları kapsamına girmesi planlanıyor.

Bitkisel Ürün Sigortası bugün neleri kapsıyor?

Halihazırda TARSİM aracılığıyla yapılan Bitkisel Ürün Sigortası tüm bitkisel ürünler için dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskınlarının neden olduğu ürün kayıplarını ve dolu nedeniyle yaş meyve ve sebze ile kesme çiçeklerde yaşanan kalite kayıplarını kapsıyor. Ayrıca isteğe bağlı olarak don riskinin yaş meyvede yarattığı miktar kaybı da teminat kapsamına alınabiliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.