tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.11.2018

Nedir bu elektrikli traktörlerin sırrı?

nedir-bu-elektrikli-traktorlerin-sirri2.jpg

Enerjiyi çevreye uyumlu ve verimli şekilde kullanan elektrikli traktörler artık pek çok küresel firmanın kataloguna girmiş durumda.  

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli geçtiğimiz günlerde elektrikli traktör üretimi için çalışma başlatıdığı açıklamasını yaptı. “Çok büyük bir sanayimiz olmasına rağmen henüz hazır değiliz. Bu sebeple prototip çalışmalarına başladık” diyen Pakdemirli, zor bir yıl geçiren tarım makineleri sektörünün gündemini farklı bir boyuta taşımış oldu.

Türkiye konvansiyonel traktör üretiminde uluslararası pazarda boy gösteren ülkelerden birisi. Elektrikli ya da hem yakıt hem de elektrik enerjisiyle çalışan hibrit traktörler bu pazarın en yeni üyeleri olarak birkaç yıldır adından söz ettiriyor. ABD, Japonya, Güney Kore ve AB ülkeleri bu pazara yönelik üretim maratonunda ilk sıralarda koşuyor. Peki nedir bu pek popüler elektrikli traktörlerin sırrı?

Musk’ın Tesla’sı da pazara girdi

Elektrikli ya da hibrit traktörler, tarımın yeni ihtiyaçları ve mekanizasyonda gelişen yeni teknolojilerin doğal bir sonucu. Otomotiv sektöründe elektrikli arabalar nasıl geleceğin ulaşım aracı olmak için gün sayıyorsa, tarımın da yakın geleceğinde elektrikli traktörler ciddi bir rol üstlenmeye hazırlanıyor. Pek çok büyük markanın ürettiği elektrikli traktör modelleri bu günlerin habercisi gibi.

Nedir bu elektrikli traktörlerin sırrı?

Bu markalar arasında John Deere, AGCO GmbH-Fendt, Farmtrac, Simai, Solectrac, Alke, Escorts Group, Dongfeng, Cummins gibi tarımsal mekanizasyon sektöründe faaliyet gösteren küresel firmalar bulunuyor. Ünlü girişimci Elon Musk’ın CEO’su olduğu Tesla Motors şirketi de elektrikli traktör üretimi yapan markalar arasında.

Fosil yakıta bağımlılık azalıyor

Makine parkına elektrikli veya hibrit traktör modellerini ekleyen tarımsal işletmelerin sayısı da günden güne artıyor. Elektrikli motorlara sahip traktörlerin en önemli avantajı elbette fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaltılması. Bu avantajın iki yönü var: Bu sayede hem çevre ile uyumlu hem de daha az maliyetle üretim yapmak mümkün oluyor.

Enerji verimi yüzde 35’ten yüzde 90’a

Dizel bir traktör motoru termal enerjiyi ortalama yüzde 35 verimle mekanik enerjiye çevirebilirken elektrikli motorlarda ise bu oran yaklaşık yüzde 90. Elektrikli traktörler bioyakıt, güneş ya da rüzgar enerjisi kullanılan üretim tesisleriyle de çok daha uyumlu şekilde çalışma olanağı sunuyor. Enerji efektif şekilde kullanan ve fazla enerjiyi depolayan piller ile çalışan makineler harcamaları daha da azaltıyor.

nedir-bu-elektrikli-traktorlerin-sirri3.jpg

Bakımı ve kullanımı daha kolay

Daha az hareketli parçaya sahip olmaları sayesinde elektrikli traktörlerin bakımları da daha kolay. Geleneksel traktörlere göre çok daha sessiz çalışan bu makineler bu sayede sürücüsü için de konfor sağlıyor. Otomasyona çok daha elverişli olan elektrikli tarım makinesi modelleri arasında sürücüsüz çalışan traktör tipleri de az değil.

Dönüşüm zamanla olacak

Tüm bunlara karşın tarım arazilerinin tamamen elektrikli makinelerin kontrolüne geçmesi için elbette daha oldukça zaman var. “Elektrikli motor teknolojisi heyecan verici bir atılım” yorumunu yapan John Deere’ın geçmiş halkla ilişkiler sorumlusu Barry Nelson, yine de dizel motorlı makinelere karşı küresel anlamda pazarlanabilir bir düzeye gelmeleri için yaklaşık 10 yıl daha gerektiği yorumunu yapıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.