tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.4.2018

İklim değişikliği kahve kültürünü tarihe mi karıştıracak?

İklim değişikliği kahve kültürünü tarihe mi karıştıracak?

Kahve üretimi bu yıl 3 kıtada da düşüş eğiliminde. Uzmanlar iklim değişiklinin etkilerinin kahve üreticilerini üretimden giderek uzaklaştırmaya başladığını söylüyor.

Kimileri için keyifli anların tamamlayıcısı, kimileri için güne başlamanın önkoşulu, kimileri için ise bir yaşam biçimi! Kahve dünya genelinde en yaygın tüketilen bitkisel içeceklerin başında geliyor. Ancak küresel iklim değişikliği tüm bu alışkanlıkların yakın gelecekte değişmek zorunda kalabileceğinin işaretini veriyor.

Üretim her yıl daha da zorlaşıyor

Kahvenin yetiştirildiği üç kıta olan Güney Amerika, Afrika ve Asya’da ürüne dair bir yılki veriler hiç de iç açıcı değil. Üretimde lokomotif roldeki ülkelerin çoğunda rekolte azaldığı görülürken, üreticilerin her geçen yıl kahve üretiminin zorluklarıyla baş etmekte daha çok zorlandığı ve pek çoklarının da üretimden vazgeçmek durumunda kaldığı görülüyor.

Başta ABD olmak üzere tüm dünyanın kahve ihtiyacını karşılayan öncelikli ülkelerden biri olan Kolombiya’da son 12 ay içinde üretim yüzde 4 gerilerken ihracat ise bir önceki döneme oranla yüzde 1 azaldı. Kolombiya Kahve Üreticileri Birliği (FNC) yaşanan kritik düşüşün temelinde iklimsel etmenler olduğunu dile getirdi.

iklim-degisikligi-kahve-kulturunu-tarihe-mi-karistiracak2.jpg

Tek çözüm makineleşme

Asya kıtasının en önemli kahve ihracatçılarından biri olan Hindistan’da üretimin merkezi konumundaki Karnataka bölgesinde yaşanan kuraklık üretim grafiğini baş aşağı çevirdi. Hasat sonuçları bir önceki yılın yüzde 20 gerisinde kalırken, üreticiler bir yandan da ülke tarımında azalan işgücü kriziyle boğuşuyor. Uzmanlar kahvenin geleceğini kurtarmak için tek yolun makineleşme olduğu görüşünde.

Üreticinin kahveye ilgisi azaldı

Afrika’nın iki büyük üreticisi Uganda ve Tanzanya’da benzer sorunlar yaşanıyor. Kuraklığın yanı sıra hastalık ve zararlıların üretimi düşürdüğü Uganda’da Tarım Bakanı Vincent Sempijja, dünya pazarında yükselen kahve fiyatlardan faydalanmak için başlattıkları kahve üretimi teşvik programına üreticilerin yeterince ilgi göstermediğinden yakınıyor. Üretimin yüzde 8,5 oranında azaldığını açıklayan Tanzanya Kahve Kurulu ise sorunun kaynağı olarak iklim değişikliğini işaret etti.

2,6 milyon ton ile dünyanın en büyük kahve üreticisi olan Brezilya’da ise henüz kriz sesleri duyulmasa da geleceğe yönelik tahminler uyarı niteliği taşıyor. Rabobank’in Mart ayında yayınladığı raporda bu yıl hasat performansının beklenenin altında kalacağı belirtilirken, kahve üreticileri de mevcut fiyatlardan dolayı memnuniyetsizliklerini dile getiriyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.