tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.7.2020

Canavar otuyla nasıl mücadele etmeli?

Canavar otuyla nasıl mücadele etmeli?

Başta ayçiçeği olmak üzere birçok tarım ürününün belalısı olan orobanş ağır ekonomik kayıplara yol açıyor. tarlasera.com orobanşa karşı önlem ve aktif mücadele yöntemlerini paylaşıyor.

Türkiye’nin yağlık bitki üretiminde kritik role sahip ayçiçeğinde hasat dönemi yaklaşıyor. Ancak sarı tonlarıyla göz alan kimi ayçiçeği tarlalarının her zamanki gibi davetsiz bir misafiri var: Canavar otu! Yalnızca ayçiçeği değil kök bitkileri, baklagiller ve sebzelere de konuk olan canavar otunun üreticilere yaşattığı kayıplar kaçınılmaz değil.

Türkiye’de 36 farklı türü var

Orobanş, ya da bilinen adıyla “canavar otu”nun dünyada bilinen birçok türü var. Bu türler içinde yer alan Orobanche cernua Doğu Avrupa ve Yakın Doğu’da yaklaşık 7 milyon hektar ayçiçeğine zarar vermesiyle zarar genişliği en yüksek olan tür. Orobanşın Türkiye’de mevcut 36 türü ve bu türler içinde dünyanın diğer ülkelerinde de zararlı olan 4 tür yer alıyor.

Tüm ürünü kaybetmek bile mümkün!

Başta ayçiçeği olmak üzere domates, patates, mercimek, bakla ve tütünde zararlı olan orobanş, türlerine göre değişmekle birlikte tarım alanlarında yüzde 100’e varan verim kayıplarına neden oluyor. Her kültür bitkisi için etkili ve ekonomik mücadelesi bulunmayan canavar otuna karşı öncelikle önleme, sonrasında ise kültürel ve ilaçlı mücadelenin iyi bilinmesi gerekiyor.

canavar-otuyla-nasil-mucadele-etmeli2.jpg

Yaşamı konukçusuna bağlı

“Tam parazit” bir yabancı ot olan orabanşın kendi yeşil yaprakları bulunmadığı için fotosentez yapamıyor. Konukçu olduğu bitkinin su ve besinine bağımlı bir yaşam süren bitki, zamanla konukçusunun gelişmesinin geri kalmasına, hatta ölümüne neden oluyor.

Bir bitkinin türe göre değişmekle birlikte ortalama 5 bin-100 bin arasında tohum ürettiği ve bu tohumların yaklaşık 10 yıl süre ile canlılığını yitirmeden toprakta kalabildiği göz önüne alındığında, orobanş mücadelesinin ne denli meşakkatli ve önemli olduğu açıkça ortaya çıkıyor.

Mücadele sertifikalı tohumla başlıyor

Orobanş ile mücadelede öncelikli olarak bulaşmanın engellenmesi gerekiyor. Bunun için dikkat edilmesi gerekenler; sertifikalı tohum kullanımı, ayçiçeği yetiştiriciliğinde dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi, sulama suyunun orobanş tohumu içermemesine özen gösterilmesi.

Araziden toplanan orobanşların üretim alanından uzaklaştırılarak imha edilmesi, bulaşık alanlarda kullanılan alet ile makinelerin dezenfekte edilmesi zorunlu. Ayrıca üreticilerin orobanş ile bulaşık alanlarda hayvan otlatmaması gerekiyor.

canavar-otuyla-nasil-mucadele-etmeli3.jpg

Serada solarizasyon uygulaması

Mücadelede önleme çalışmalarının ardından kültürel işlemler geliyor. Arazide görülen orobanşın tohum bağlamasına izin verilmeden mümkünse elle toplanması veya yakılması gerekli. Ayrıca derin sürüm yaparak tohumların toprağın derinliklerine gömülmesine dikkat edilmesi öneriliyor.

Konukçu olmayan türlerle yapılacak münavebe, bitkinin yoğunluğunu azaltan bir diğer yararlı uygulama. Bununla birlikte seralarda yapılacak solarizasyon işlemi tohumları öldürmede oldukça etkili.

İlaçlı mücadele türe göre değişiyor

Sorun yarattığı her kültür bitkisinde etkili ilaçlı mücadelesi bulunmayan orobanşa karşı Türkiye’de yalnızca ayçiçeği, tütün ve mercimekte ruhsatı alınmış herbisitler bulunuyor. Bu türlerde ilaçlama uygulaması yaparken bitki çeşidine, kullanılan bitki koruma ürününün özelliğine ve etiketinde belirtilen uygulama zamanına dikkat edilmesi gerekiyor.


Yorumlar
  • Giyasetin taşma

    Tutun için munzat canavar otu ilaci lazım

    M.salih olgun

    Canavar otuna karşı etkili toprak harcımız bulunmaktadır.

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.