Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Dosya | Tarımsal ürünler ve konular

Pamukta zararlı mücadelesi nasıl olmalı?

Pamukta üretim yükselişe geçerken bir yandan zararlılar da tetikte bekliyor. İşte pamuk tarımında en çok görülen zararlılara karşı etkili mücadelenin püf noktaları.

Kralların sofrasından market raflarına

Bir zamanlar kralların sofralarında yer alan enginara bugün hemen her mutfakta rastlanabiliyor. Üstelik onu artık yalnızca tezgahlarda değil market raflarında da bulabilmek mümkün.

Tarla domatesi pazar ve market tezgahlarında

Sanayiye yönelik sebze üretiminin lideri olan tarla domatesinde kilit sözcük kalite. Kaliteyi belirleyen kuru madde oranı arttıkça tarla domatesi taze olarak da tüketici için lezzetli bir alternatif haline geliyor.

Hıyarda toprak hazırlığı nasıl olmalı?

İlkbahara bir kala doğa uyanmaya başlarken tarım alanlarında ise sezona hazırlık hız kazanıyor. Bu dönem hıyar üretim alanlarında da ilk adımı atma zamanı.

Tohum kaplama ile sebzelere teknolojik kalkan

Kaplama teknolojileri tohumları hastalık ve zararlılardan üst düzeyde korurken bitki gelişimine de katkı sağlayan bir “teknolojik kalkan” görevi görüyor.

Bağlarda modern sulama dönemi başladı

Kullanımı giderek yaygınlaşan modern sulama sistemleri bağlarda da ağırlığını arttırıyor. Sulama randımanının yüksek olmasıyla toprak altı damla sulama üreticilerin ilk tercihlerinden.

Karnabaharda siyah çürüklükle nasıl savaşmalı?

Lahana siyah damar çürüklüğü karnabahar üretiminde yüzde 90’a varan kayıplara neden oluyor. İşte etkili kimyasal mücadelesi olmayan bu hastalığa karşı izlenmesi gereken adımlar.

Geniş alanların sulama sistemi pivot

Pivot sistemler modern sulamanın en çok tercih edilen yöntemlerinden. İşte tarla bitkilerinden narenciye bahçelere kadar uzanan pivot sistemlerinin temel özellikleri.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Kabakta kazancın zorlu yolu

Kabakta ihracat haritası kısa sürede ciddi değişim gösterdi. Artık dış pazarda raf ömrü ve kalıntı sorunu rekabeti doğrudan belirliyor.

Örtü altında dondan nasıl korunmalı?

Kış mevsimi ağırlığını hissettirdikçe açık araziler kadar seralarda da don riski artıyor. İşte ısı örtülerinden don kırıcı pervanelere kadar alınabilecek önlemler.

Güneydoğu’da küskün üretici pamukla yeniden barışıyor

Pamuk üretimi ardından yeniden hareketlenirken, Güneydoğu Anadolu’da son dönemde mısıra yönelen üreticiler pamuk tarımına geri dönmeye başladı.

Bu atasözleri tarımın her devrinde geçerli!

Tarım ataların mirası bir uğraş ise, atasözlerinde de tarımın tüm boyutlarına rastlamak şaşırtıcı değil! Üreticilerin gözlemlerini yansıtan bu sözler değerli mesajlar barındırıyor.

Ayçiçeğinde ithalat yerli üretime gölge düşürüyor

Hasat sonrası ayçiçeğinde temel sorunları yeniden göz önüne serildi. tarlasera ayçiçeğinde yerli üretimin yaşadığı sorunları uzmanlarına sordu.

Narenciye hasadında başarının sırrı

Sezon boyu bin bir emekle sona gelinen narenciye üretiminde en az bakım işlemleri kadar özen isteyen bir aşama var: Hasat.

Tohuma hayat veren makineler

Buğday, arpa, yulaf gibi serin iklim tahıllarının üretiminde Ekim-Kasım ayları en yoğun dönem. Toprak işleme ile başlayan yolculuğun ikinci etabı ekim ile devam ediyor.

Zahire ambarı sabanın ucunda!

Serin iklim tahıllarına başarılı bir sezon için yapılacak uygulamalar henüz tohum yatağına düşmeden toprak işleme ile başlıyor.

Narenciyede tarımsal mücadele

Portakal, mandarin, limon, greyfurt gibi ürünlerin hasadında kötü sürprizlerle karşılaşmamak için üreticiye çok iş düşüyor.

Doğru toprak örneği doğru analiz demek

Bitki beslemenin yol haritasını çıkarmada üreticinin en önemli yardımcılarından biri toprak analizi. Peki güvenilir sonuçlar için hangi noktalara eğilmek gerek?

Toprak analizi neden gerekli?

Toprak analizi üreticiye gübrelemede nokta atışı yapma şansı veriyor. Böylece hem verim artıyor hem de gereksiz gübre maliyetinden kaçınmak mümkün oluyor.

Pamukta bu iki uygulama verimi arttırıyor

Pamuk tarımında koza açtırıcı ve yaprak döktürücü gibi hasat yardımcıları başarılı bir sezonun kilidini açmayı başarıyor.

Canavar otuyla nasıl mücadele etmeli?

tarlasera.com başta ayçiçeği olmak üzere birçok tarım ürününün belalısı olan orobanşa karşı önlem ve aktif mücadele yöntemlerini paylaşıyor.

Tahılların falında kuraklık var! Peki ne yapmalı?

Türkiye’nin pamuktan sonra buğdayda da fetret devrine girildiğinden söz ediliyor. Küresel iklim değişikliğinin tahıl üretiminde nasıl bir rolü var?

Buğdaydaki düşüş daha zorlu günlerin habercisi mi?

Ekim alanları kritik seviyeye inen buğdaydaki düşüşün altında hem ekonomik hem de ekolojik nedenler yatıyor.

Devamını Yükle
7