Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Dosya | Tarımsal ürünler ve konular

Kurusu yaşından on kat değerli

Bir kilo kuru bamya 10 kilo yaş üründen elde ediliyor. Üstelik hem hasat hem de kurutma işlemleri de oldukça zorlu. Buna karşın, elde edilen ürün üreticiye kazanç tüketiciye ise sağlık olarak geri dönüyor.

Yeni bütçede gübre ve mazot desteği azalıyor

Yeni yılda tarım sektörüne 2020’ye göre fazla kaynak ayrılırken üretici desteklerinde ise artış yaşanmayacak. İşte 2020 bütçesinde bitkisel üretime dair ayrıntılar.

Beyaz çay niye gözden düştü?

Son 4 yıl içinde üretimi dört kat azalan “imparatorların çayı” lakaplı beyaz çayda üreticiler destek sisteminin devreye girmesini talep ediyor.

Kurutmalık biberde eksiler artıları götürüyor

Gaziantep’te bu yıl üretimi artan kurutmalık biberde talep ve fiyatlardaki düşüş yüksek üretim maliyetlerinin yarattığı faturayı ağırlaştırıyor. Üreticinin tek avantajı ise ürününün depolanabilir olması.

Gordion düğümünü kanola mı çözecek?

Türkiye bitkisel yağ açığı sorununu tüm deney ve çabalara karşın aşabilmiş değil. Ancak kanolanın son birkaç yılda yakaladığı artış, yağlık tohumlardaki potansiyeli kanola sayesinde gerçekleştirebilme umudunu veriyor.

Antepfıstığında bolluk yokluk mu getirecek?

Antepfıstığında rekolte tahminleri 380 bin tona kadar dayandı. Ancak üretim dünya genelinde de artacak. Fiyatların düşmesinden endişe eden üreticiler taban fiyat uygulanmasını talep ediyor.

Artık hamburger ve pizzalar onsuz olmuyor

İzmir-Torbalı’da üretilen kurutulmuş domatesler, pizzalardan hamburgere kadar dünyanın en popüler yiyeceklerine konuk olarak bir ihracat başarısı sergiliyor.

Yüzde üçe ulaşmak için seferberlik zamanı!

Ülke genelinde tarım arazilerinin yeterli verimliliğe ulaşabilmesi için topraktaki organik madde miktarının artması gerekli. Ulusal Hububat Konseyi, bunun için belediyelerden özel sektöre kadar geniş bir kesime çağrı yaptı.

Açılan bu uzun yolda kimler yürüyecek?

Dünyada üreticilere çok daha fazla ihtiyaç duyulacak yeni bir dönem başlıyor. Üreticiler de bu dönemde başarılı olabileceği üretim alanlarında uzmanlaşmak zorunda.

Nar Anne’nin tohum bankası

Kocaeli'de kendi çabasıyla bir tohum koleksiyonu oluşturan Nardane Kuşçu, geçmişi geleceğe taşıyarak tarım yapmanın en güzel örneklerinden birini veriyor.

Muzun fiyatı yollarda artıyor

Muz sevkiyatında ürün kayıpları yüzde 30'u buluyor. Bu da raf fiyatını arttırıyor. Üreticiler ise çözüm için kooperatifleri işaret ediyor.

Havuç üreticisi hep zararına mı üretecek?

Havuçta ihracatta yaşanan sorunlar bu yıla devrederken, üretimin maliyeti de ürün fiyatlarının üzerine çıktı. Üç bölgeden havuç üreticileri yaşadıkları durumu tarlasera’ya anlattı.

Sarı pasa karşı görev başına!

Hububatlarda bitkisel mücadelenin en önemli cephelerinden olan sarı pas hastalığının arttığı bu dönemde verim kaybına karşı sıkı önlemler almak gerekiyor.

Patates ihracatla mı ithalatla mı anılacak?

Erkenci patateste hasat devam ederken üreticiler ihracat yasaklarının devam etmesinden yakınıyor. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ise bir yandan devam eden ithalat konusunu farklı bir boyuta taşıyacak.

Konya ovası obruk ovasına dönüşmesin!

Konya ovasında 2010 yılından beri hızla çoğalan obrukların sayısı 350’ye kadar çıktı. Uzmanlar yeraltı sularının bilinçli şekilde kullanılması gerektiğini söylüyor.

Tarımsal emeğin zorlu 1 Mayıs’ı

Bugün Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin mevsimlik tarım işçisi 1 Mayıs’ı bitkisel üretimin devamlığı için ter dökerek geçiriyor.

Üretici örgütleri ne talep ediyor?

Salgına karşı üreticiler borç erteleme, vergi indirimi ve desteklerin arttırılması ve tarım odaklı bir ekonomi paketi için çağrı yapıyor.

Covid-19 krizinde tarım

Koronavirüs günlerinde ürün verimliliği, gıda güvencesi ve üretici gelirlerini güçlü kılmak için ne gibi çözümler üretmek gerekiyor?

Tarımda katma değer yaratmanın ekonomi-politiği

Günü kurtarma politikaları, tarımının gelişmesinde en büyük engel. En akılcı çözüm ise eski yöntemleri bırakıp teknolojiyi üretim sürecine entegre etmek.

Türk fındığının üçte biri tehlikede!

Uzmanlar, 300’den fazla ürünü tehdit eden kahverengi kokarca kontrol altına alınmazsa Türkiye'nin dünya lideri olduğu fındıkta ağır kayba uğrayabileceğini söylüyor.

Kara mürvere dair efsane ve gerçekler

Koronavirüs korkusu vitamin ağırlıklı tarım ürünlerine olan ilgiyi arttırdı. Hakkında çok sayıda yanlış bilginin de dolaştığı kara mürver bunların başında geliyor.

Türkiye’nin bitki çeşitliliği bu gemide gizli

81 ilde tüm canlı türlerinin envanterini içeren Nuh’un Gemisi veritabanı, kullanıcılara ülkede yetişen bitki türlerine dair ayrıntılı bilgi sunuyor.

Hem kalbe hem damağa hitap eden çiçekler

14 Şubat Sevgililer Günü’nün bu yılki gözdesi, hem güzelliğiyle göz alan hem de lezzetiyle şaşırtan “yenilebilen çiçekler” oldu.

Göbeklitepe’de tarımın gizemi aydınlanıyor

Atiye dizisiyle birlikte geniş kitlelerin ilgisine neden olan Göbeklitepe’de yer alan 10 bin yıllık kalıntılar, insanlık tarihine ve tarıma bakış açımızı kökten değiştirecek nitelikte.

Devamını Yükle
7