Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Yeryüzü | Dünyadan tarım haberleri

Mutfak masasında yeşillik üretmek

İtalya’da bir tasarım firması tarafından geliştirilen Yeşil Çark isimli aygıt, amatör yetiştiricilere kısıtlı alanda bitkisel üretim yapma imkanı sunuyor.

Yıldız Savaşları’nın tarım ustası

Yıldız Savaşları serisinin son filmi dünyayı kasıp kavurmaya başladı. Serinin efsane oyuncusu Harrison Ford, kurduğu çiftlikte kendi gıdasını üretiyor.

Tahılda üçlü saltanat

Tahılda buğday, mısır ve pirincin rakipsiz saltanatı gıda güvencesi açısından risk oluşturuyor. İklim değişikliğine karşı kinoa ve teff gibi alternatiflerin önemi hızla artıyor.

Çin Seddi'ne yeşil kardeş geliyor

Çin'de yeşil alanların çölleşmesine karşı Yeşil Çin Seddi projesi başlatıldı. Proje kapsamında Gobi çölünün çevresine 100 milyar ağaç dikilecek.

Odaların yeşil kuleleri

Evinin içinde sebze-meyve yetiştirmek isteyenlerin hayalinden yola çıkan Montrealli Bryce Nagels, küçük alanlar için dizayn edilen “Besin Kulesi”ni geliştirdi.

Robotik çiftlik açılıyor

Japonya’da yer alan Spread isimli firma yılda 10 milyon adet marul ürettikleri çiftliklerinde 2017’den itibaren sadece robot çalışan bulundurmayı planlıyor.

Dayanışmacı mantarlar

Bitkiler fotosentez yaparak mantarlarla besin alışverişinde bulunurken, mantarlar da bitkilerin suyu ve mineralleri absorbe etmelerine yardımcı oluyor.

Evlerdeki futuristik bahçe

Evin içinde tüm yıl boyunca organik meyve ve sebze üretebilme hayali gerçekleşiyor. Bu hayalin hayata geçirildiği projede ekosistem modülü ile “akıllı ev içi bahçe“ tasarlandı.

En kuru çöl çiçeklere büründü

Kutup bölgeleri haricinde dünyanın en kuru çölü olan Şili'deki Atacama çölü, değişen hava şartları sonucu çiçeklere büründü!

Meyve atıkları ile deri çanta

Hollandalı tasarımcılar kokusu ve duruşuyla hayvan derisini andıran ancak atık meyve ve sebzelerden üretilen Rotterdam Fruitleather adlı bir ‘meyve deri’ geliştirdi.

Atıklar mantar oldu

Gana’daki bir gıda fabrikasında cassava bitkisinin ürünün atıkları değerlendirildi. İsrafın önüne geçmeyi amaçlayan yöntemle fabrika gelir ve kapasiteni arttırmayı başardı.

Uzay menüsü sofralara indi

Kinoa, Avrupa ve ABD’de alternatif tahıl olarak kullanılıyor. tarlasera, "Astronotların gıdası" olarak tanımlanan kinoayı inceledi.

Tarımda elektrolize su kullanımı

Tarım alanındaki mikropları arıtma işleminin gerçekleştirildiği elektrolize su aynı zamanda iş makinelerini dezenfekte edip, biyo güvenliği sağlayarak taze üretim raf ömrünü artırıyor.

Gıda güvencesi için "yüzen çiftlikler"

İspanya'da "İleri Görüşlü Mimarlık" isimli bir grup, gıda kaynaklarının tükenmesi tehlikesini ortadan kaldıracak sürdürülebilir tarım planları yapıyor.

Bakteri suyla artıyor

Yağmur yağışından veya sulamadan kısa bir süre sonra toplanan tarım ürünlerinde hastalıklara yol açan listeria bakterisinin tespit edilmesi kolaylaşıyor.

Bitkiler artık saksılarıyla büyüyor

Bitkilere alışılmışın dışında sadece kısıtlı bir alan sağlamak yerine onlarla gelişip büyüyen “growth” isimli saksılar, yaşamın doğal akışını çağrıştırıyor.

Dünyanın ilk çiçeği bulundu

ABD'li botanik uzmanları Avrupa'da su altında yetişen bir türün dünyanın bilinen ilk çiçek açan bitkisi olabileceğini açıkladı.

Botanik bahçelerinin mis kokulusu!

Kötü kokusu nedeniyle "leş çiçeği" olarak bilinen titan arum bitkisi İngiltere’de Eden Projesi kapsamında onuncu kez yetiştirildi.

Uzayda yetiştirilen marullar deneniyor!

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan NASA astronotları bugün ilk defa uzayda yetiştirilen marulları deneyecekler.

Meyvelere mavi ışık koruması

Singapur Ulusal Üniversitesi'nden bilim insanları meyve ve bazı gıda maddelerinin ömrünü uzatmak için mavi ışık teknolojisi geliştirdi.

Çölde tarım mümkün

Kuzey Etiyopya’daki tarımcıların zorlu hava şartları ile mücadelesini kolaylaştırmak amacıyla bir şirket teknolojik bir sera sistemi icat etti.

Çeltik tarlalarından elektrik

Hollandalı bilim adamları çeltik tarlasından elektrik üreten yeni bir sistem geliştirdi. Sistem bitkilerin ihtiyacı olandan daha fazla enerji üretmesi prensibiyle çalışıyor.

Japonya'nın yemeye kıyılamayan üzümü

Japonya'da bir salkım Roby Roman üzümü geçtiğimiz günlerde fiyatıyla rekor kırdı ve 8 bin 200 dolara satıldı.

Gıda israfında Fransız devrimi

Fransa parlamentosunun gıda atığına karşı önlem almak için oluşturduğu yeni yasayla birlikte, süpermarketlerin hâlâ tüketilebilir durumda olan yiyecekleri atması artık yasak.

Devamını Yükle
11