tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.8.2015 11:02:06

Eski traktörlerin maliyeti büyüyor

Hurdaya ayrılma zamanı gelmiş traktörlerle toprakların işlenmesi maliyetleri artırıyor. TARMAKBİR'in araştırmasına göre eski traktörlerin yalnızca yakıt maliyeti yıllık 2.5 milyar TL'yi buluyor. Türkiye’de üretici, topraklarını hurdaya ayrılma zamanı çoktan gelmiş traktörlerle işlediği için ciddi anlamda verim kaybına uğradığı gibi, daha çok mazot parası ve bakım onarım masrafı ile karşılaşıyor. Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği’nin (TARMAKBİR) yaptığı araştırmaya göre; Türkiye’nin toplamda 1 milyon 612 bin adet olan traktör filosunun 776 bini ekonomik ömrünü tamamlamış durumda. Bu traktörlerin yaş ortalaması 37,5. Mekanik ve ekonomik olarak ömrünü dolduran bu traktörlerin ülke tarımındaki maliyetine ilişkin sonuçlara da yer veren çalışmaya göre, eski traktörler her şeyden önce daha çok yağ ve yakıt tükettiği için ürtecinin cebine doğrudan etki ediyor. Bir dönem tarlayı ekonomik ömrünü doldurmuş bir traktör ortalama 1,3 litre yakıt tüketirken, yeni traktör aynı alanı 0,75 litre ile işliyor. Ürün kayıpları hariç eski bir traktör 1 yılda üreticiye 11 bin 600 TL maliyet çıkarıyor. Eski traktörlerin sadece fazla yakıt maliyeti ile ekonomiye 2,5 milyar TL fatura çıkarıyor. Bu maliyette aracın bakım onarım masrafl arı, üründe verim kaybı, zaman kaybı ile karbon emisyonu dahil değil. Mekanizasyonun alt yapısı yenilenmeli Tarımda genelde tüm mekanizasyon altyapısının eski olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini belirten TARMAKBİR Genel Sekreteri Selami İleri, traktör gibi biçer döverlerin de ekonomik ömrünü tamamlamış araçlardan oluştuğuna dikkat çekti: “Sadece traktörün yenilenmesi konusu gündemde, ama tüm mekanizasyon parkı sorunlu. 100 yıllık biçer döverin oluşturduğu verim kaybı yüzde 5-7 civarında. Türkiye’nin buğday hasadının 20 milyon ton olduğu dikkate alındığında ömrünü tamamlamış bir biçer döver ile 2,8 milyon ton buğday atıl bırakılmış oluyor.”    


Yorumlar
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.