tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.7.2015 13:54:52

Bir tutam baharat

Günümüzde kullanım alanları oldukça yaygın olan baharatlar ve baharat bitkileri insan sağlığı ve beslenmesi açısından önemli bir yere sahip. Tarihte ilaç niyetine kullanılan, şu anda da tatları ve kokularıyla yemeklerin vazgeçilmez bir unsuru olan baharatlar yazar Ramis Dara’nın da araştırma konusu oldu. tarlasera, “Sofralara Geldi Bahar” adlı kitabından yola çıkarak Dara ile baharatlar ve baharat bitkileri üzerine bir röportaj gerçekleştirdi. 176 baharat bitkisinin hikâyesini anlattığı kitabında Dara, okurlarına bu bitkileri daha yakından tanıma ve kullanma şansı veriyor. Baharat bitkilerini araştırmak nasıl aklınıza geldi? Araştırma süreci nasıl işledi? İnsanlar âleminin bir üyesi olduğu kadar doğal âlemin de dolaylı bir üyesidir insan. Dolayısıyla insanlar âlemine karşı sorumlu olduğu kadar diğer canlılara, canlıların en savunmasızı bitkilere, dağa, taşa, toprağa, atmosfere karşı da sorumludur. Sorumluyuz. Bu hissedişte elbette çocukluğumun güzel bir köy ortamında geçmesinin de payı var. Beni insanlar - ailem - okulum kadar, çeşitli açılardan, otlar, çalılar, ağaçlar da besledi, büyüttü, eğitti. Renkleri, kokuları, çiçekleri ve meyveleriyle; yanı başımdaki varlıklarıyla. Ömrümün büyükçe bölümü kent ortamında ve edebiyatla haşır neşir halde geçerken, çocuklukta tanıdığım bitkileri unutmaya başladığımı ve onlarla ilişkimizin zayıfladığını fark ettim. Bu ilişkiyi yeniden güçlendirmek ve ete kemiğe büründürebilmek için çeşitli şekillerde yararlandığımız bitkileri, yaşadıklarımla edindiklerimin üzerine, günümüz teknolojisinin derleyip çalışma odamıza getirip bıraktığı bilgilerden süzebildiklerimi de ekleyerek, tanımaya yöneldim. Böylelikle bir şifalı bitkiler kitabı yazdım, hataları ve sevaplarıyla. İşin içine biraz girince, baharat bitkileri inanılmaz varlıklarıyla önüme uçsuz bucaksız bir dünya açtı. Bu kez bu renkler, kokular, lezzetler dünyasını tanımaya yöneldim. “Sofralara Geldi Bahar” bitkiler hakkında neler anlatıyor? Baharat bitkileri bize doğa hakkında ne söylüyor? Kitapta 176 baharlı bitkinin hayat hikâyesi anlatılıyor. Ancak biz insanların hikâyeleri genelde en çok yüz yılla sınırlıyken, çoğu bitkinin hikâyesi insanlık tarihinden önce başlıyor ve ne yaparsak yapalım (diyelim, köklerini kurutmak için elimizden geleni ardımıza koymayalım), belki insanlık tarihinden sonra da devam edecek. Tabii doğrudan bunlar anlatılmıyor kitapta. Baharlı bitkiler tanımaya/tanıtmaya çalışılırken, arka plandaki perspektif bu. Baharat bitkileri bize yeryüzünde yalnız olmadığımızı söylüyor. Kendileriyle daha yakından kuracağımız diyalogla hayatlarımızın daha iyileşeceğini, güzelleşeceğini, zenginleşeceğini söylüyor. Renkler, kokular, tatlar kazanacağımızı…   Bu keyifli söyleşinin tamamını tarlasera Temmuz sayısında okuyabilirsiniz!

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.