tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.4.2015 13:31:55

Ayçiçeğinden elektrik üretilecek!

Papatyagillerin Türkiye’de en çok bilinen üyesi olan ayçiçeği, nam-ı diğer günebakanın kullanım alanı gitgide genişliyor. Şimdilerde ayçiçeği, elektrik üretimi için yakın markajda. Türkiye’de en çok Marmara ve özellikle Trakya Bölgesi’nde yetişiyor. Hatta tüm Türkiye’de üretilen ayçiçeğinin yüzde 70’i bu bölgelerden çıkıyor. Ayçiçeği yıllardır hem Türkiye’de hem dünyada yağı ve çekirdekleri için oldukça rağbet gören bir tarım ürünü. Daha önce tarlasera.com’da yer verdiğimiz haberde, ayçiçeği kabuğunun organik beton üretimi için kullanılma girişimlerinden bahsetmiştik. Bugünlerde ise atık ürünlerden enerji üreten bir firmanın Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi’nde yapacağı proje çok konuşuluyor. Biyokütleden enerji üretimi Bahsi geçen bu projede yetkililer, Kırklareli ve çevresindeki illerde orman ürünleri ve tarım ürünlerini işleyerek enerjiye dönüştüren bir tesis kurmayı planlıyor. Tesiste kullanılması planlanan hammaddeler ise; civarda oldukça fazla bulunan ayçiçeklerinin sapları ile orman atıkları, yani kuru dallar ve odun olarak sayılıyor. Doğal atıkların elektrik enerjisine çevrilmesi sayesinde de enerji piyasasına katma değer sağlanması bekleniyor. Ayrıca elde edilecek elektrik enerjisinin, Kırklareli OSB şebekesine verilmesi planlanıyor. Türkiye yenilenebilir enerji ile tanışıyor "Yenilenebilir enerji" dünyanın geleceği için tek çözüm olarak görülüyor. Uzmanlar doğal kaynakların enerjiye çevrilmesi için bu tip tesislerin ve ayrıca, son zamanlarda Avrupa ülkelerinde yaygınlaşan "rüzgâr çiftliği" modelinin Türkiye için de faydalı olabileceği görüşünde. Daha önce aynı tarz bir projeyle ilgili tarlasera.com'da yer verdiğimiz habere göre; Şanlıurfa'da da pamuk ve mısır saplarından elektrik üretileceği gündeme gelmişti. Türkiye için alışılmışın dışında olan bu yeni model enerji üretim şeklinin ne derece işe yarayacağını, yayılacağını ve benimseneceğini ise zaman gösterecek.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.