tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.4.2015 07:58:31

Kaparinin bilinmeyen mucizeleri

Kapari deyince herkesin aklına ilk olarak, arada bir pizzalara ve salatalara konan, garnitür olarak yenen kapari turşusu gelse de, halk arasında gebre otu olarak da bilinen kaparinin birçok bilinmeyen yönü var. “...işte bu kumlu toprakta, bu iklim şartlarında ‘gebre’ adında bir yemiş yetişiyor ve yöre halkı bu yemişin sirkeli turşusunu yapıyor.” Evliya Çelebi bundan yıllar önce yazdığı bu satırlar, ünlü Seyahatnâme’de Çorum’un Osmancık ilçesine yer verdiği bölümde geçiyor. Kapari bugün çoğu insan tarafından bilinmese de, o günlerde bile hem Anadolu’da hem de birçok Akdeniz Ülkesi’nde hem gıda hem tedavi amaçlı kullanılıyordu. Kaparinin ne denli faydalı bir bitki olduğu ise Türkiye’de bugünlerde gündeme oturmuş durumda. Meyvesi de revaçta Kapari başta Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde yetişiyor, ancak Karadeniz sahili dışında Türkiye’nin tüm bölgelerinde de görülebiliyor. Duvar diplerinde bile yetişebilen bu endemik bitki, Mayıs ayında çiçekleniyor ve Ağustos-Eylül aylarında karpuzcuk meyvelerini vermeye başlıyor. Kaparinin aslında tomurcukları en çok tüketilen bölümü. Ancak kaparinin “karpuzcuk” da denilen meyveleri ve sürgün uçları da salamura ve sirkede muhafaza edilerek değerlendiriliyor ve gıda olarak tüketilebiliyor. Kapari “karpuzcuk”larının bu şekilde tüketimi en çok Kıbrıs ve İspanya’da göze çarpıyor. Sürgün uçları taze iken toplanıyor ve sirke ile tuz ile terbiyeleniyor, daha sonra da tüketime hazır hale getiriliyor. Kapariyi bu şekilde terbiye etmek içindeki acılığı alıyor. Bu acı tadın sebebi ise kaparinin içinde bulunan hardal yağı glikosidi. Pek çok hastalık için koruyucu Kaparinin içinde bolca bulunan flavanoid maddesi, antioksidan aktiviteleri ile serbest radikal olarak adlandırılan ve hücrelere zarar veren maddeleri zararsız hale getiriyor. Aynı zamanda güçlü antioksidan etkisiyle kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyen kapari aynı zamanda mideye ve sindirim sistemine de iyi geliyor. Tüm bunların yanında kaparinin bağışıklık sistemine ne kadar iyi geldiği çağlardan beri biliniyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.