tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.3.2015 15:22:58

Binbir çeşit tohum "Kıyamet Kasası"nda saklı

Norveç küresel ısınmanın tehdit ettiği yüz binlerce bitki türü ve sebzenin tohumlarını saklayan dev bir “yeraltı kasasına” ev sahipliği yapıyor. Norveçli yetkililer dünyadaki tarımın yeniden başlatılması için Svalbard’a muhtaç kalınmayacağını umuyor. tarlasera'nın Mart 2015 sayısındaki Detay haberine göre; kutuplarda verimlilik çok çeşitli yollarla sağlanıyor ve İskandinav ülkeleri tarım konusunda dünyanın genelindeki ön yargıların aksine aslında epey ilerlemiş durumda. Norveç'te kurulmuş olan "kıyamet kasası" da Kuzey halklarının biyoçeşitlilik konusundaki hassasiyetinin bir kanıtı. Norveç’in Svalbard takımadalarında bulunan yeraltı kasasına, donmuş toprağın derinliklerine kazılan 125 metrelik tünelle ulaşılıyor. Svalbard kasası, bulunduğu konum ve mühendislik özellikleri sayesinde, elektrikleri kesilse bile içindeki tohumları en az bin 700 yıl bozulmadan saklayabilecek şekilde tasarlanmış. Svalbard, patlıcan, marul, arpa, patates, mısır ve buğday gibi önemli gıdaların yanı sıra, ABD, Avrupa, Orta Asya ve Asya’dan getirilen her çeşit bitki tohumunu saklıyor. Svalbard’a yeni tohumlar eklendi ABD'den getirilen tahıl ürünlerinin yanı sıra, Afrika'dan getirilen en az 2500 pirinç türü de Svalbard'a en son eklenen gıdalar arasında. Svalbard'a bugünlerde beş tanesi Galapagos Adası'ndan gelmek üzere 14 domates türü yerleştirileceği açıklandı. Ayrıca, ağaçların ekonomik, ekolojik ve sosyal öneminin çok büyük olması nedeniyle korunmaya ihtiyaç duyduğunu belirten yetkililer, kasaya ağaç tohumları da ekledi. Finlandiya Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nden (Luke) Mari Rusanen, ağaç tohumlarını kıyamet kasasına koyarak spesifik genleri veya genotipleri korumak yerine doğal genetik çeşitliliği koruma altına almaya çalıştıklarını söyledi. BBC'ye açıklama yapan Dr. Rusanen, Svalbard Kasası'nın doğal afet veya insan eliyle yaşacak bir yıkıma karşı koruma sağladığını ifade etti. Kasanın ortaya çıkma amacının buna rağmen bir kıyamet senaryosu olmadığını belirten Rusanen, tohumların gelecekte ortaya çıkabilecek genetik çeşitliliğini kontrol altında tutmak için fırsat sunduğunu da ekledi. Svalbard’ın yapımına 2006 yılında başlanmış ve Şubat 2008’de de faaliyete geçirilmişti. Norveçli mühendisler tarafından kurulan yeraltı kasası 12 ayda inşa edildi ve 7,5 milyon dolara mal oldu. Bugün 4,5 milyon çeşit, toplam 2 milyardan fazla tohum bu kasada saklanıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.