tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.2.2015 16:12:08

Portakal üreticileri tepkili

Türkiye’de narenciye üretimi yıllık ortalama 4 milyon. Adana ise bu üretimin yüzde 25’ini gerçekleştiriyor. Ancak portakal burada hakettiği değeri görmüyor. Üreticiler ise bu duruma tepki gösteriyor, hatta bazıları narenciye ağaçlarını söktürmeye başladı. Adana’da içlerinde limon, portakal ve mandalinanın bulunduğu narenciye ağaçlarının sayısı 9 milyonu buluyor. Bunlardan her sene 7 milyon 500 bini meyve veriyor. Çukurova’da 400 bin dekara yakın alanı kaplayan bu ağaçlardan alınan meyve, Türkiye’deki narenciye üretiminin dörtte birini oluşturuyor. Bölgeden özellikle Rusya’ya ihracat yapılıyor. Başta Ortadoğu’daki iç savaşlar, daha sonra Rusya’nın, Ukrayna’ya girmesiyle birlikte Avrupa ve ABD’nin aldığı tavır ve rublenin düşmesiyle beraber ihracatta çok ciddi kayıplar başladı. Ayrıca bu yıl Washington portakaldaki yüksek rekolte iç piyasanın üretici açısından çökmesine neden oldu. Dolayısıyla 2014-2015 yılı üreticiler için pek parlak geçmedi. Yüksek rekolte piyasaya zarar verdi Üretilen onca portakalın iç pazarda hakettiği değeri görmemesi de üreticilerin yaşadığı en büyük zararlardan. Ağaçlardan dökülen portakalları 6 kuruştan alan tüccarlar, bu portakalları kilosu 9-10 kuruşa meyve suyu fabrikalarına satıyorlar. Üreticiler duruma tepkilerini halen üzerlerinde meyve olan ağaçlarını söktürerek veriyorlar. Adana Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi ve narenciye üreticisi Cahit İncefikir, üreticilerin çok zor durumda olduğunu ve 20 yaşındaki genç ağaçların kesiliyor olmasını kabul edemediklerini söylüyor; “İç piyasada kalan ürün hallerde şiştikçe piyasa biraz düşüyor ve bu yüzden de Bakanlık konuya el atmalı. Bakanlık bundan sonraki yıllarda üretim fazlası narenciyeyi alarak depolarında dinlendirebilir. Daha sonra gerektiğinde piyasaya sürebilir. Ya da teşvik vermesi gerekiyor.”

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.