tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.11.2014 10:41:26

Muzda nematoda karşı yeni mücadele yöntemi

TÜBİTAK tarafından “Akdeniz Bölgesi muz alanlarında önemli bitki paraziti olan nematodların yaygınlığı, popülasyon dalgalanması ve zarar durumlarının belirlenmesi” isimli çalışma yürütülüyor. 2016 yılında tamamlanması planlanan çalışma kapsamında, Mersin’deki muz ağaçlarının kökünde bulunan nematod isimli parazite karşı daha az zirai ilaç kullanımı sağlayan yeni bir mücadele yöntemi geliştirildi. Çalışma sayesinde muzdaki besin eksikliği, sarılık hastalığı, gövdede incelme, yaprak sayısında azalma gibi olumsuzlukların da ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Geçmişte kullanılan yöntemlerden farklı olarak bu sefer daha az zirai ilaç kullanılarak diğer olumsuzlukların da önüne geçilmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor. Çalışmayı yürüten Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Mühendisi Adem Özarslandan, nematodların muz bitkisinin kök ve dokularına saldırarak bitkinin kök fonksiyonlarını bozduğunu, su ve besin alımını engellemesinden dolayı da verim kaybına neden olduğunu söyleyerek, “Nematodlara yakalanan bitkinin verim kaybının yüzde 70'leri buluyor. Bu çalışma sayesinde ülkemizde daha kaliteli ve daha fazla muz üretilecek” dedi. Üreticilerin girdi maliyetinin azalacağını ve kârının artacağını ifade eden Özarslan, “Ülke ekonomisine ve üretici ekonomisine doğrudan katkı sağlayacağı gibi yüzde 70 civarındaki ürün kaybı da ortadan kalkacak. Bu çalışmayla muzun en büyük düşmanı olan nematodları ortadan kaldırılmasına çalışılacak. Çalışma kapsamında Hatay ile Anamur arasındaki alanda nematodlara karşı mücadele edilecek. Zararlıya karşı mücadelede bu çalışma sayesinde kullanılan ilaç miktarı beşte bire indirilmiş olacak" şeklinde konuştu.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.