tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.9.2014 09:02:36

Yağmur bağ bozumunu sekteye uğrattı

Trakya’daki bağ bozumu yağmur nedeniyle sekteye uğradı. Bağlarda kalan ve toplanamayan üzümler erken fermantasyona girdi ve bazı üreticiler ürün dahi alamadı. Bölgede yaşanan rekolte kaybının ise yüzde 40 civarında olduğu tahmin ediliyor. Trakya Üzüm İşletmecileri Derneği Başkanı Orhan Çebi, bölgede 12 butik üretici bulunduğunu ancak bazı üreticilerin bu yıl hiç ürün alamadığını söyledi. Marmara Bölgesi bağcılıkta lider. Bölgenin Trakya bölümündeki tesisler, Türkiye’deki ana tesislerin yüzde 30’unu oluşturuyor. Türkiye’de 2012 yılı sonu itibariyle TAPDK verilerine göre toplam şarap üretim kapasitesi 135 milyon litre civarında bulunuyor. 2012 yılı itibariyle yurt içi piyasaya arz edilen ve ihraç edilen şarap miktarı hesaba katıldığında, kapasite kullanım oranı 59 milyon litre civarında seyrediyor. Bu da sektörün yüzde 45 bir kapasite kullanım oranı ile çalıştığını gösteriyor. Yağışlar nedeni ile yaşanan rekolte kaybının, üretim kapasitelerinin daha da düşmesine neden olması bekleniyor. Çebi, geçen yıl yürürlüğe giren yasal düzenlemenin de sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekti ve "Satışlar düştü. Her türlü tanıtım internetten satış ve telefonla sipariş yasaklandı. Ayrıca tüketiciye kargo ile ürün gönderilemiyor" dedi.  Sektör için çözüm olarak öne çıkarılan ihracatta henüz sistematik bir artış yaşanmadığına dikkat çeken Çebi, “Bölgedeki üreticilerin bir diğer umudu, Trakya Kalkınma Ajansı'nın desteklediği Trakya Bağ Rotası projesi. Bu proje, bölgede "eno-gastronomi turizmini" geliştirmeyi amaçlıyor. Bu tür etkinliklere katılan gezginler, yeme-içme keyfinin yanı sıra, üzüm bağlarını, şarap üretim tesislerini gezebilme şarabın yapılışını izleyebilme, yöresel yemeklerin hazırlanışını ve sunumunu gözleme şansına sahip oluyor. Eno-gastronomik turizmin öngördüğü ‘karşılıklı-kültürel etkileşim ve dönüşüm’ hedefini gerçekleştirmiş olacakları gibi, konaklama ve alışveriş aracılığı ile yöresel ekonomiye de hatırı sayılır miktarlarda katkı sağlanıyor. Bir araştırmaya göre bu rakam günde ortalama kişi başı 100 Euro" açıklamasında bulundu.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.