tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.9.2014 11:14:06

Arıtma çamur ayçiçeğin boyunu uzattı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’ndeki arıtma çamurları kurutulup çürütülerek organik gübre haline getirildi. Ayçiçek tarlalarında kullanılan bu gübreler, ayçiçeğin boyutunu iki kat arttırdı. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, arıtma çamurunun tarımda kullanılabilirliğini test etmek için Çiğli İleri Atık Su Arıtma sahası içine 480 metrekarelik deney alanı kurdu. Deney alanını ikiye bölen ziraat mühendisleri, 240 metrekarelik normal toprağa 1,5 kg ayçiçeği tohumu ekti. Diğer 240 metrekarelik alana da aynı miktarda ayçiçeği ekilerek, arıtma çamurundan elde edilen organik gübre kullanıldı. İki ayın sonunda arıtma çamurunun kullanıldığı toprakta büyüyen ayçiçeklerinin boyu ortalama 1, 55 cm’ye ulaşırken, normal toprakta yetişenler 70 cm’de kaldı. Aynı zamanda arıtma çamurunda yetişen ayçiçekleri daha canlı bir görümüne sahip oldu. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, yapılan çalışma sayesinde içinde ağır metal bulunmayan, organik içerikli arıtma çamurlarının sanayide ek yakıt olarak kullanımının yanı sıra, toprak iyileştirici ve gübre olarak kullanılabileceğinin de gösterildiğini belirtti.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.