tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.9.2014 08:21:16

Üzümleri ‘faydalı arılar’ koruyacak

Denizli’de çekirdeksiz sultani üzümlerine zarar veren salkım güvesi ile biyolojik mücadele kapsamında çalışma başlatıldı. Türkiye’de ilk defa denenen ve faydalı arıcılık diye adlandırılan Trichogramma evanescens’de başarı elde edildi. Uygulama, düzenlenen tarla günüyle üreticilere tanıtıldı. Tarla gününde konuşan Bitki Sağlığı Araştırma Daire Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş, “Son yıllarda bitki sağlığını tehdit eden hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı zamansız, tavsiye dışı ve gereğinden fazla ilaç kullanımı, başta tarım ürünlerinde ilaç kalıntıları, doğal dengenin bozulması, hastalık, zararlı ve yabancı otların ilaçlara karşı dayanıklılık kazanması gibi birçok olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına neden oldu” dedi. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Naim Öztürk ise, Trichogramma evanescens’in önemli ürünlerin ana zararlılarından birçok lepidoptera türünde etkili olduğunu ve 1996 yılından itibaren kitli üretiminin yapıldığını söyledi. Başlatılan biyolojik mücadele uygulaması sayesinde, ilaç kalıntısı sebebiyle ihracatın sekteye uğramasının ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.