tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

29.8.2014 08:12:53

Guar bitkisi artık Türkiye’de

Hindistan menşeli olan ve gıda ile ilaç sanayisinde kullanılan guar bitkisi Güney Marmara’da üretilecek. Hindistan ve Pakistan’da uzun yıllardır tarımı yapılan bitki, hem yeşil haliyle sebze olarak tüketiliyor, hem de hayvan yemi olarka kullanılıyor. Guar bitkisinin Türkiye’deki deneme ekimlerini başlatan özel bir tarım şirketinin sahibi Doğan Güngör, guar sayesinde tarımda verimliliğin artacağını belirterek, “Bu bitkisi asıl üretme amacımız, ilaç ve gıda endüstrisinde kıvam arttırıcı, stabilizör, hacim oluşturucu ve emülgatör olarak kullanılan guar gum’dur” dedi. Bitkiden guar korma, guar meal ve guar gum adlı ürünler elde edildiğini anlatan Güngör, “Doğal kaynaklarından elde edilen guar gum, geleneksel ürünlerimizden olan salep ve benzer tarzda üretilen toz içecek karışımları, dondurma, toz çorba, salata sosları, mayonez, ketçap, et-süt ürünleri ve pek çok üründe kullanılmaktadır” şeklinde konuştu. Guar bitkisinin Türkiye’ye ithalat yoluyla geldiğini ve artık bu ürünü Türkiye’de de üretmeyi amaçladıklarını söyleyen Güngör, “Yaz dönemi bitkisi olan guar, 3 ay içinde yetişeni Hindistan kökenli bir ürün. Hiçbir tarım ilacı kullanılmadan, mayıs-haziran aylarında ekilip, ağustos-eylülde hasadı yapılıyor. Guar, azot bıraktığı toprağı düzenliyor ve bu sayede başka ürün ekimleri için gübreden tasarruf sağlıyor” dedi. Guar bitkisinin deneme ekimleri bu yıl Susurluk’ta 20 dönüm, Manyas Kulak mahallesinde 40 dönüm, Paşaçiftlik mahallesinde 3 dönüm, İzmir Bayındır’da 8 dönüm ve Urfa’da 5 dönümlük arazilerde yapılıyor. Damla sulama yönteminin kullanılarak yetiştirile bitki için gelecek yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın onayı alınarak, tohum ve gübre desteği sağlanması amaçlanıyor. Bakanlık’tan onay aldıkları takdirde Bandırma Organize Sanayi Bölgesi’nde 1 milyon dolara mal olacak bir tesis kuracaklarını söyleyen Güngör, bu yılki bütçelerinden de guar için 60 bin TL ayırdıklarını söyleyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.