tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.7.2014 12:11:09

Fındık rekoltesinde 3 farklı tahmin

Mart’taki don nedeniyle sıkıntı yaşanan fındıkta, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yılki rekolte tahmininin 371 bin 185 ton olduğunu söyledi. Bayraktar’ın açıklaması tartışmaya neden olurken, 650 bin ton olarak gerçekleşen geçen yılki rekolte için TZOB’un 484 bin tonluk tahminde bulunduğuna dikkat çekildi. Giresun Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Demirci, TZOB’un üreticiyi, tüccarı ve sanayiciyi yanlış yönlendirdiğini ifade etti. Rekolte araştırmasını yapan Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Turan Karadeniz ise, farkın stoklardan ve TMO ile Fiskobirlik’in piyasaya sürdüğü fındıklardan kaynaklandığını söyledi. Bir önceki yıldan kalan stokun ne kadar olduğunun bilinemediğini ifade eden Karadeniz, şöyle konuştu: “Sanayiciyle ihracatçı fiyat 6,5 lirayken stoklardan hiç bahsetmiyorlardı. Fındığın fiyatı arttıktan sonra şimdi diyorlar ki 500 bin ton rekolte olacak, 50 bini de stoktan gelecek...” TMO ve Fiskobirlik’in 2009’dan bu yana 700 bin ton fındık piyasaya sürdüğünü kaydeden Karadeniz, bu sene depoların sıfırlanacağını da sözlerine ekledi. Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Akbaşlı, don nedeniyle kabuklu fındığın kilosunun bir gecede 6 liradan 10 liraya çıktığını belirterek, “Elinde para olan fındık stoklayabilir. Bu nedenle üreticilerin mutlaka, ihracatçıya ya da manava satması gerekiyor. Stokçuluk başlarsa fiyat 12-13 liraya kadar çıkabilir” şeklinde konuştu. Bölgedeki tarım il müdürlüklerinin daha önce 388 bin 139 ton olarak açıkladığı rekolteyi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 411 bin 647 ton olarak revize etti. Açıklamada, zarar gören bahçeler için 195 bin liralık telafi edici ödeme yapıldığı belirtildi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.