tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.6.2014 09:35:43

Yerli sera robotu icat edildi

Gediz Üniversitesi, Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu sera otomasyon sistemlerini geliştiren ve ucuzlatan bir yeniliğe imza attı. TÜBİAK desteğiyle gerçekleştirilen ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün de partner olarak yer aldığı Akıllı Sera Otomasyon Sistemi projesiyle, güneş enerjisiyle çalışan ‘Seratronik’ isimli robot icat edildi. Türkiye’de bir ilk olan Seratronik, özel bilgisayar yazılımı ve sensörleri aracılığıyla akıllı tarım yapılmasına olanak sağlıyor. Hava ile toprağın nemini ve sıcaklığını ölçerek, ısı ve nem oranını yetiştirilen bitkinin istediği düzeyde tutuyor. Sulama ve ilaçlamayı da otomatik olarak yapan robot, serada kimse olmadan tarım yapılmasına imkan sağlıyor. Aynı zamanda verimliliği arttırarak, maliyetin azalmasına yardımcı oluyor. Gediz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam, Seratronik isimli robotun tarımda üretimi ve ihracatı arttıracağına dikkat çekerek, “Şimdiye kadar yurtdışına bağımlı olduğumuz otomasyon sistemlerinin pahalılığı yüzünden çoğu serada bu sistemler kullanılamıyordu. Ancak bu sistemlerin millileştirilip ucuzlatılması ve tüm seralarda kullanılması için çalışmalara başladık. Yaklaşık bir yıllık çalışmanın sonucunda sahip olduğu özellikleri itibariyle bu alandaki ilk yerli teknolojiye imza attık” şeklinde konuştu.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.