tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.5.2014 07:09:30

İncirde ekşilik böceği mücadelesi

Türkiye’nin incir üretiminde önde gelen şehirlerinden olan ve kuru incir ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan Aydın’da, ekşilik böceği ile mücadele başladı. Konuyla İlgili açıklama yapan Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, kaliteli incir için ekşilik böceği mücadelesinin önemli olduğunu söyledi. Köksal, “Dünyada incir denince akla Türkiye, Türkiye’de ise Aydın ili ve sarılop çeşidi gelmektedir. Kuru incir Aydın ekonomisi için oldukça önemli bir ürün olup, ülkemiz dünya kuru incir üretiminde yüzde 55-60’lık payla birinci sırada yer almaktadır. Kurutulan incirlerin tamamına yakın bir kısmının ihraç edilmesi ile yılda yaklaşık 170-180 milyon dolar ve taze incir ihracatından da 35 milyon dolar döviz girdisi sağlanmaktadır. Bununla birlikte iç tüketimdeki miktarı ve yüksek katma değeriyle, kuru incirin ülkemizde getirisi bu rakamdan çok daha fazla olmaktadır” açıklamasında bulundu. Aflatoksin kontaminasyonuna da değinen Köksal, “Aflatoksin kontaminasyonu incirde ağaçta görülmeye başlayan ve tüm hasat, kurutma dönemlerinde devam eden bir hastalık. Büyük ekonomik kayıplara neden olan önemli bir sorun” dedi. Aflatoksin yayılmasında incirde zarara yol açan ekşilik böcekleri ile mücadele etmenin, hem incirin kalitesinin artmasına hem de aflatoksin yayılmasının önlenmesine önemli bir katkı sağlayacağını söyleyen Köksal, “Ekşilik böceklerinde sadece çekici yem tuzakları ile mücadele yapılabilmektedir. Ya mevcut ruhsatlı ilaç kullanılmalı ya da üreticinin hazırladığı tuzaklar kullanılmalıdır. Tuzaklı mücadeleye, ruhsatlı ilacın kullanılması durumunda Haziran’da, üreticinin kendi hazırladığı tuzakla mücadele yapması durumda ise Nisan’da başlanır. Tuzaklar, ileklemenin başladığı zaman kaldırılmalı, son ileklemeden 5 gün sonra tekrar asılmalı ve usulüne uygun olarak mücadeleye hasat sonuna kadar devam edilmelidir” şeklinde konuştu.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.