tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

15.5.2014 08:13:21

Buğdayı böcekler koruyacak

Konya’daki hububat alanlarında yaşanan süne zararına karşı, doğaya 1 milyon faydalı böcek bırakıldı. Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Celal Yıldız konuyla ilgili açıklama yaparak, süne yumurta parazitoitlerinin, sünenin en önemli ve etkili doğal düşmanları olduğunu söyledi. Yıldız, parazitoitlerin süne yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakarak bu böceğin çoğalmasını engellediğini ifade ederek, faydalı böceklerin doğada süneye yetebilecek kadar bulunmadığını dile getirdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2004 yılında biyolojik mücadelenin yaygınlaştırılması amacıyla Ülkesel Süne Projesi başlattı. Yıldız projenin amacının, faydalı parazitoitlerin yeni üretim metotlarının geliştirilmesi, kitlesel üretimlerle tabiatın desteklenmesi ve parazitoitlerin yaşayabileceği doğal ortamın oluşturulması olduğunu söyledi. Süneye karşı biyolojik mücadele kapsamında 2007’de kurulan laboratuvarda bugüne kadar 16 milyon 350 bin faydalı böcek üretildiğini belirten Yıldız, son 10 yılda alınan tedbirler sonucunda parazitlenme oranının yüzde 20’den yüzde 43’e çıktığını söyledi ve şöyle devam etti: “2003 yılında yer aletleriyle süne mücadelesine geçilerek 688 bin dekar, 2004 yılında ise 1 milyon 798 bin dekar ilaçlama yapılmıştır. 2004, sünenin pik yaptığı yıl olup, Konya’da süne emgi oranları ortalaması yüzde 3’lere çıkmıştır. 2004’te başlanan biyolojik mücadele, ağaçlandırma çalışmaları ve yer aletleriyle yapılan kimyasal çalışmalar, sonraki yıllarda etkisini göstermeye başlamıştır. 2013 yılında bu çalışmalar sonucunda ilaçlanan saha azalmış, süne emgi oranları yüzde 0,9 seviyesine inmiştir. Son 10 yılda süne mücadelesinde gelinen nokta, biyolojik mücadele için başarıdır ve sonraki yıllarda en önemli mücadele yöntemi olmaya devam edecektir.”

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.