tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.5.2014 08:25:59

Fındık kurdu ile mücadele

Samsun’daki fındık bahçelerinde görülen fındık kurduyla mücadelenin vaktinin geldiği açıklandı. Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, fındık kurdu zararlısının fındık bahçelerinde önemli miktarda ürün ve kalite kaybına sebep olduğu söylenerek üreticiler uyarıldı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, fındığın ihraç edilen bir ürün olduğu ve ildeki fındık üreticileri ile ülke ekonomisi açısından önem arz ettiği hatırlatıldı ve üreticiler uyarıldı: “Fındık yetiştirilen bütün bölgelerde yaygın olarak bulunan fındık kurdu, bölgemizin ana zararlısı konumundadır. Beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zarara yol açar. Bir ergin fındık kurdunun beslenme ve yumurta koymak suretiyle 80 meyveye zarar verdiği tespit edilmiştir. Fındık kurduna karşı yapılan ilaçlamalar, fındık yeşil kokarcasını da baskı altına almaktadır. İlimiz fındık alanlarında yapılan gözlemler neticesinde, fındık üreticilerinin sahil ve orta kuşakta 5 Mayıs tarihinden itibaren, fındık kurduna karşı ilaçlamaya başlamaları ve en kısa zamanda ilaçlamayı bitirmeleri gerekmektedir. Teknik tavsiyelere uygun olarak zararlı yoğunluğu belirlenmeli ve mücadele eşiğine ulaşılan bahçelerde ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlanan fındık bahçelerine 15 gün süre ile hayvan salınmamalı ve ilaçlamaya başlamadan önce arılara karşı gerekli tedbirleri almaları için arıcılar uyarılmalıdır. Üreticilerin fındık kurduna karşı başarılı bir mücadele için, ilgili tarım teşkilatına başvurarak ayrıntılı teknik bilgi almaları, reçete mukabilinde ilaç temin etmeleri, ilaç uygulamalarını zamanında yapmaları ve mümkün olan en kısa sürede bitirmeleri gerekmektedir.”

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.