tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

29.4.2014 07:37:26

Kayısının altın yılı

Mersin’in Mut ilçesindeki kayısı üreticilerinin yüzü bu yıl gülüyor. Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, ilk hasadı yapıldığında 20 TL’den alıcı bulan sofralık kayısının şu an 6-8 TL’den satıldığını söyledi ve “Kayısı bu yıl altın yılını yaşıyor” dedi. İç ve dış piyasada büyük bir canlılık olduğunu ve üreticinin hasattan çok memnun kaldığını söyleyen Acar, “Geçen yıl Mut’ta 18 ihracatçı firma sebze halinde kayısı alımı yaptı. 10 gün sonra bu firmaların ihracat çalışmaları başlayacak. Kayısılar 6-8 TL arasında alıcı buluyor. Üretimin başı olmasına karşın fiyatını hala koruyorlar” şeklinde konuştu. Acar, dünyanın ilk turfanda erik ve kayısı üretiminin Mut’ta yetiştirildiğine de değinerek, “Mut, sebze ve meyve konusunda çok zengin bir coğrafyaya sahip. Burada üretilen meyvelerin kaliteli olmasından dolayı halimize Türkiye’nin her yerinden ihracatçı geliyor. Bundan önceki yıllarda İstanbul, İzmir ve Ankara illerinden talep olurdu. Şimdi ise Türkiye’nin her yerinde pazar payımız mevcut. Mayıs ayının başlamasıyla birlikte ihracat da başlayacak” dedi ve bu yıl kayısı ihracatında 30 bin ton rekolte beklediklerini söyledi. Mut Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Levent Abaş ise bu yıl 55 bin 240 dönüm arazide kayısı ürettiklerini, 80 bin tonun üzerinde rekolte ve 30 bin tonun üzerinde de ihracat beklediklerini söyledi. Kayısı hasadının, Akdeniz ülkeleri olan Fransa, İtalya ve İspanya’dan önce Mut’ta yapıldığını hatırlatan Abaş, üretilen kayısının Romanya, Ukrayna ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini belirtti.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.