tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.4.2014 08:56:43

Sakız üretimine başlanıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Sakız Ağacı Eylem Planı kapsamında sakız ormanları kuruluyor. Çeşme Yarımadası’nda kurulacak orman projesi 2014-2019 yıllarını kapsayacak. 2008 yılından bugüne kadar yapılan aşılama çalışmaları sonucu, 3 bin civarında tutan sakız aşısı tespit edildi. İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulan 3 yaşına gelen 13 dönümlük sakızlığın, 2015 yılında bakımları yapılıp çizilerek sakız üretimine başlanabileceği düşünülüyor. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, Orman İdaresi ve Planlama Şube Müdürlüğü’nde görevli Orman Yüksek Mühendisi Nadire Albayrak Bakmaz, Türkiye’de Rumlardan kalan yaşlı ağaçlar olduğunu ve birkaç yüz ağaçtan oluşan sakızlıklar ile aşılama sahasındaki sakızlıklardan damla sakızı üretiminin sembolik olarak yapılabileceğini söyledi. Var olan sakızlıklardan 100-150 kg kadar damla sakızı üretilebileceğini söyleyen Bakmaz, bu miktarın ithalatın yalnızca yüzde 1’ini karşılayacağını belirtti. Toptan satış fiyatının 500 TL civarında olduğu düşünülürse 50-75 bin arasında bir değer oluşacağını ve sakızın işlenmesi ile yüksek katma değer oluşacağını ifade eden Bakmaz şunları söyledi: “Ürün elde edilmesi 5-6 yıl sonra başlar. Optimal seviyede ürün alımı 10-12 yılda gerçekleşir. Bu nedenle ülkemizde de Sakız Adası’ndaki gibi birlik kurulması şart. Toplam yıllık gelirin 120-200 milyon Euro civarında değiştiği Sakız Adası’nda yasal bir birlik ve özel yasalar ile sakız ticareti eskiden beri yönetiliyor. Sakız ağacı yetiştiriciliği diğer bitki türleri gibi, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından destekleme kapsamına alınmalı.”

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.