tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

21.3.2014 10:18:05

Dünya Su Günü!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını söyleyen Bayraktar, suyu ekonomik olarak kullanmamız gerektiğini vurguladı. Bayraktar, Türkiye’nin kullanılabilir su potansiyelinin 112 milyar metreküp olduğunu, bunun yaklaşık 7 metreküpünün içme suyu olarak, 5 metreküpünün sanayide, 32 milyar metreküpünün de tarımsal amaçlı kullanıldığını belirtti. Türkiye’de kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının, son nüfus rakamlarına göre 1461 metreküp olduğunu vurgulayan Bayraktar, Türkiye’nin az miktarda su kıtlığı çeken ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Türkiye’deki nüfus artışı nedeniyle kişi başına kullanılabilir su miktarı yıllar itibarıyla gerileyerek 1500 metreküp altına indi. Tarım, sanayi ve evsel su kullanım oranlarının belli bir strateji doğrultusunda dağıtılmadığının altını çizen Şemsi Bayraktar, mevcut kaynakların daha dikkatli kullanılması ve kirlenmeye karşı gerekli tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini söyledi. Bayraktar, suyla ilgili önerilerini şöyle sıraladı: “Tarımda suyun ekonomik kullanımı için, tarla iç hizmetlerin geliştirilmesi paralelinde arazi ve bitkinin çeşidine göre damlama sulama veya yağmurlama sulama sistemleri hızla devreye sokulmalı ve bu sistemleri yaygınlaştırmak için gerekli çalışmalara ağırlık verilmelidir. Modern sulama sistemlerine geçilmesi tarımsal üretime girdi masraflarını da azaltacaktır. Basınçlı sulama sistemleri için verilen hibelerle ilgili bazı suiistimalleri önlemek için projelerin uygulanması en az beş yıl takip edilmelidir. Toprakta nem takipleri yapılmalı ve üreticinin ihtiyacı olan sulama programları hazırlanmalıdır. Erozyon kontrolü, ormanların korunması ve ağaçlandırma çalışmalarına gereken önem verilmelidir.”

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.