tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

21.3.2014 08:32:21

Tarımda sigorta alışkanlığı yaygınlaşıyor

Kuraklık, sel don, dolu gibi doğal afetlere karşı üreticilerin sigorta bilinci gelişti ve devlet destekli tarım sigortası yaptıranların sayısı çoğaldı. Tarım Sigorta Havuzu (TARSİM) tarafından geçen yılın aynı dönemine göre düzenlenen poliçe sayısı yüzde 34 oranında artı. Tarım sigortalarındaki bu artış; hasar durumunda hasar tespitlerin doğru, hasar ödemelerinin de gecikmesiz yapılması ile düşük faizli kredi kullanan üreticilerin sigortaya konu olabilecek varlıklarını, kredi tutarı üzerinden sigorta ettirilmesinin zorunlu hale getirilmesine bağlanıyor. Bununla birlikte, üreticilerde sigorta bilincinin artmasının yanı sıra, iklim değişikliklerine bağlı olarak üretimlerde meydana gelebilecek doğal risklerin üreticiler tarafından farkına varılması ve üreticilerde tarımsal varlıklarını koruma kapsamına alma ihtiyacı düşüncesinin de etkili olduğu vurgulanıyor. Tarım Kredi Kooperatifleri’nden Yusuf Aydın konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Geçen yılın aynı döneminde 9 bin 700, bu yıl ise yaklaşık 13 bin poliçe kesilmiş. Devletin sağladığı kolaylıklar artışta etkili oldu. Ülkemizde tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi, daha önce sigorta edilemeyen sel, kuraklık ve don gibi geniş alanlarda büyük hasarlara neden olan ve doğal felaket özelliği taşıyan risklerin sigortalanmasını sağlayarak, riskleri genişletmesi etkiledi. Tarım sigorta Kanunu ile devlet, tarım sigortası yaptıran üreticilere prim desteği vermesi, yani primin yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılanması, hasar tazminatının vaktinde ödenmiş olması ve sigortalılık bilincinin artması da artışa neden oldu.”

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.