tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.12.2013 09:29:04

"Yağmuru beklerken"

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altında. Ürünler dondan zarar görüyor. 2013 yılında alınan 400 kg olan rekoltenin 2014 yılında 200'e kadar düşeceğinin tahmin ediliyor.Üreticinin tek umudu buz tutmuş tabakayı eritip, tohumları çimlendirecek yağmur. Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, araziye ekilen tohumun yüzde 50'sinin düşük sıcaklıklardan zarar gördüğünü açıkladı. Sümer, Eylül-Ekim ayı itibariyle Kırıkkale yöresinde hububat tohum ekimlerinin başladığını, arkasından çok az bir yağmur yağdığını söyledi. Sümer, şöyle devam etti: "Yağmuru yeterince almayan ekili alanlarda tohumlarda kuruma görüldü. 60 gündür bir damla yağmur düşmedi. Ardından gelen don toprağı etkiledi . Eksi 15 dereceyi gören yerler oldu. Tohumlar şuanda sıkıntılı durumda. Sorun tohumların çürümesine kadar geldi.Kırşehir'in Mucur tarafında tohumların çürümesinden dolayı arazilerde tekrar ekim yapıldı. Bu durum sadece Kırıkkale bölgesinde değil Çukurova bölgesinde de meydana geldi. Normalde yöremizde hububatların bir karış civarında çimlenmesi gerekirdi. Fakat arazilerde tohum filizlenmiş değil. Tohum şuan toprağın altında. Toprağın üstünde de eksi 10-15 derece arasında don ile arazi kitlenmiş durumda. Bu durum hiç iç açıcı değil." Olası kar yağışının durumu daha da kötüleştireceğini söyleyen Sümer, rekoltenin düşme riskinin çok yüksek olduğunu, üreticinin tek umudunun yağmur olduğunu kaydetti.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.