tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.11.2013 08:26:45

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği'nin (TSÜAB) sebze ıslahı, moleküler markır, haploidi teknikleri konularındaki eğitim çalışması sürüyor. TSÜAB’ın T.C. Ekonomi Bakanlığı’ndan “Uluslarararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi-URGE” Tebliği kapsamında aldığı destekle yürütmekte olduğu Antalya Tohumculuk Sektörünün Geliştirilmesi Projesi çerçevesinde yürütülen Sebze Islahı Eğitimlerinin Moleküler Markır teorik eğitimi ve Haploidi Teknikleri ve Moleküler Markırların Kullanımı konularındaki uygulamaları eğitimi 25-27 Kasım tarihleri arasında Antalya’da bulunan 17 firmamızdan 25 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. Haploidi Teknikleri konusunda Ağustos ayında verilen teorik eğitimin ardından 25 Kasım’dan devam niteliğindeki Moleküler Markırlar konusundaki teorik eğitim Antalya’da gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Naci Onus tarafından verilen eğitimde Markır Nedir, Markır Tipleri Nelerdir, Moleküler Markırlar nedir? Diğer Markırlara gore Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?, Bitkilerde DNA İzolasyonu, DNA Kalite ve Miktarının Belirlenmesi, PCR Nedir? Jel Sistemleri Nelerdir? Geliştirilmiş tümmoleküler markır tipleri ve bunların karşılaştırmalı olarak avantaj ve dezavantajlar konuları ele alındı. 26-27 Kasım tarihlerinde ise firmalarımız Haploidi Teknikleri ve Moleküler Markırlar konusunda aldıkları teorik eğitimin uygulama eğitimini bu konuda uzman merkez olan Çukurova Üniversitesi Biyoteknoloji Merkezinden aldılar. 26 Kasım tarihinde Sebze Islahında Haploidi Teknikleri Uygulamaları eğitiminde yapılacak faaliyetler ve gerekçelerinin anlatımı ile başlayan ve teorik eğtimi veren Prof. Dr. kazım Abak’ın da katıldığı eğitimde Haploid Bitki Üretimi: Anter kültürü, Ovul-ovaryum kültürü, Işınlanmış polen tekniği ile embriyo kurtarma, Kromozom Katlama Uygulamaları: Kolhisinle kromozom katlama, Ploidi seviyelerinin belirlenmesi konularında uygulamalar yapıldı. Eğitimin son günü olan 27 Kasım’da ise Moleküler Markırların Kullanımı Uygulamaları eğitimi yapılacak faaliyetler ve gerekçelerinin sunulu anlatımı ile başladı ve uygulama kısmında, Moleküler Markırların Kullanımı: Bitkilerden DNA İzolasyonu, DNA Kalite ve Miktarının, Belirlenmesi, PCR Reaksiyonlarının Hazırlanması, PCR Ürünlerinin Görüntülenmesi için Agaroz Jel ve Poliakrilamid Jel Hazırlığı, PCR Ürünlerinin Agaroz Jel ve Poliakrilamid Jelde Koşulması, elde edilen DNA Bant Profillerinin değerlendirilmesi konularını içeren uygulamalar yapıldı. Firmaların oldukça yararlı buldukları eğitim programının son gününde Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Azmi Yalçın’ın katılımıyla gerçekleşen sertifika töreninde katılımcılara sertifikaları Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Azmi Yalçın, Biyokteknoloji Merkezi Müdürü Sayın Prof. Dr. Nebahat Sarı, Biyoteknoloji Merkezi Müdür Yardımcıları Sayın Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar ve Sayın Doç.Dr. Osman Gülnaz ve TSÜAB Teknik Birim Başkanı Sayın Dr. Mehmet Uyanık tarafından takdim edildi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.