tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

6.11.2013 07:52:14

Zeytinyağı doğuya açılıyor

Zeytincilik sektöründeki yeni pazarlara açılma çalışmaları sürüyor. Bu çalışmalarda öne çıkan bölgeler ise Doğu Asya ülkeleri ve Irak. Türkiye'nin 10 yıl içinde 650 bin ton zeytinyağı ve 1 milyon ton sofralık zeytin üretim hedefi olduğunu belirten Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Başkanı Metin Ölken, bu rekoltenin katma değere dönüşmesi için 2007 yılında Ekonomi Bakanlığı ile Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği işbirliğiyle kurulan komitenin çalışmalarının sonuçlarını görmeye başladığını kaydediyor. Irak, Japonya, Tayland ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeyi hedef pazar olarak belirlendiği çalışmalarla alternatif alanlar oluşturuluyor. ZZTK'nin kurulduğu yıl Çin’e zeytinyağı ihracatının 863 bin dolar seviyesinde olduğuna dikkat çeken Ölken, “Çin’de yaptığımız tanıtım çalışmaları sonucunda ihracat, yüzde 259 artışla 3 milyon 100 bin dolara çıktı. Japonya’ya ise 7 milyon 500 bin dolardan yüzde 62 yükselişle 12 milyon 180 bin dolara ulaştı. Her iki ülke de yıllık 40 bin tonun üzerinde zeytinyağı tüketiyor ve tüketimleri sürekli artıyor. Bu ülkeler, en büyük alternatif pazarlarımız” diyor. Türkiye’nin Irak’a sofralık zeytin ihracatının 2007 yılına göre 2013'te yüzde 320, zeytinyağı ihracatınınsa yüze 158 arttığını söyleyen Ölken, “AB'den 50 bin ton zeytinyağı ihraç kotası almak için kulis çalışmalarımız sürerken farklı coğrafyalarda da zeytin ve zeytinyağı ihracatımızı arttırmak için çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. AB kota vermezse Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında çaresinin olduğunu göstermek istiyoruz” diyor. ZZTK'nin hedef pazar olarak belirlediği Çin ve Japonya, 2012 yılında 84 bin ton; Malezya, Tayland, Kamboçya, Vietnam, Endonezya, Singapur ve Filipinler ise toplam 6 bin ton zeytinyağı ithal etti. Bu ülkelerin ithalatı, Türkiye’nin 2012-2013 sezonunda yaptığı zeytinyağı ihracatına eşit. Zeytinyağı talebinin devamlı arttığı bu pazarlarda, tanıtım çalışmalarının önümüzdeki yıllarda da sürmesi ve Türkiye’nin ihracatının artması hedefleniyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.