tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.9.2013 12:12:26

Antepfıstığı olmadan olur mu?

Antepfıstığında 75 TL'ye kadar çıkan fiyatlar tatlı üreticilerini isyan ettirdi. Piyasada karaborsa oluştuğunu söyleyen İzmir Ticaret Odası'ndan Veysel Murat, bir süre baklavada Antepfıstığı kullanmamayı düşündüklerini söylüyor. Geçtiğimiz yıl kilosu 35 TL civarında seyreden Antepfıstığının bu yıl 70-75 TL civarına yükselmesi, Türkiye'nin dünyaca ünlü baklavasını en değerli malzemesinden yoksun bırakacak gibi... 2012 yılında 300 bin ton üretilen kuruyemişin bu yıl yalnızca 30 bin tonda kalması baklava üreticilerini mutsuz ediyor. "Ambarcı" veya "stokçu "olarak adlandırılan kişilerce karaborsa oluşturulduğunu belirten Veysel Murat, fiyatların aynı seyirdegitmesi halinde Antepfıstıklı baklava üretimini durduracaklarını dile getiriyor. "Bir önceki yıl üretilen Antepfıstığının 4-5 yıl yeteceği söyleniyordu. Aslında ürün var, ama bu ürünler stoklanarak ve piyasaya sunulmayarak fiyatlar artırılıyor. Bizler de, üretici ve tüccarlar da bu durumdan şikayetçi" diyen Murat, çözümü Antepfıstığını baklavadan çıkarmaya ve alternatif ürünlere yönelmekte görüyor: "Baklavanın yüzde 15'i Antepfıstığı. Bunun dışında başka tatlılarda da kullanılıyor. Ama fiyat artırsak müşteri kaybederiz. O yüzden kriz geçene kadar cevizli baklava üretmeyi tercih edeceğiz." Yaklaşık 50 yıl önce benzeri bir kriz yaşandığını hatırlatan Murat, "O zaman da kuruyemişsiz baklava üretimi yapılmış. Biz de aynı şekilde kaymaklı baklava üretimi yapacağız" diyor. Murat, gerektiği takdirde İran, Suriye ve Afganistan'dan Antepfıstığı ithalatı yapılabileceğini de belirtiyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle tağşiş ürünlerin artacağı görüşündeki Murat, "Antepfıstığı yerine bezelye, yada gıda boyası kullanılmış yer fıstığı kullanılıyor. Buna karşı denetimler artmalı" şeklinde konuşuyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.