tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.8.2013 07:38:52

Avrupa tarımının kökeni Türkiye mi?

Türkiye'de bir süredir hummalı bir uluslararası arkeolojik çalışma yürütülüyor. Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Avrupa ve Anadolu Neolitik Dönemleri Köprüsü (BEAN) isimli proje, Avrupa uygarlıklarında tarımın köklerini ortaya çıkarmayı amaçlıyor. 2012'de başlayan ve Balkan ülkelerinin de çoğunu kapsayan projenin en önemli ayağının ise Türkiye olduğu ifade ediliyor. Avrupa'da tarımsal faaliyetin tarihine yapılan yolculukta izlerin Anadolu'yu işaret ettiğini söyleyen Johannes Gutenberg Üniversitesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Joachim Burger, "Avrupa’ya ilk tarımsal üretici topluluklarının Anadolu’dan geldiğini tahmin ediyoruz" şeklinde konuşuyor. Proje kapsamında Avrupalı geniş bir arkeolog ve antropolog ekibi Türkiye'deki kazı bölgelerinde çalışma yürütüyor. Bu kapsamda, bugüne kadar Bursa’daki Aktopraklık Höyüğü’nde bulunan 8 bin yıl öncesine ait iskeletler ile Bursa Barçın Höyük’te bulunan iskeletlerden ve Yenikapı’daki 8 bin yıllık insan kemiklerinden DNA örnekleri alındı.  “Çiftçi toplumların çekirdek bölgesi Anadolu’nun güneyi ve güneydoğusu" diyen Burger, "Bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda çıkan izler bizi Anadolu’ya getirdi. Tüm Güneydoğu Anadolu’da insanların topluca Avrupa’ya gittiğini söylemek doğru olmaz; ancak bu olasılık var. Araştırma sonucunda bunu ortaya koyacağız" şeklinde konuşuyor. "İstanbul’un fethedilmesi ne kadar önemliyse bu çalışma da o kadar önemli” yorumunu yapan Burger, “Çiftçi yaşamı, yerleşik hayatın başlaması anlamına geliyor. Bu da, bugünkü toplum düzeninin kökenini ifade ediyor. Toplum düzeni nerede ortaya çıktı, nasıl gelişti ve Avrupa’ya nasıl aktarıldı? Hakim toplum düzeninin kökeni Anadolu’da mı yeşerdi? Araştırmalarımız bunu ortaya çıkaracak" diyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.