tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.8.2013 08:04:02

Yedek kulübesinin yıldızı: Aspir

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, nadasa bırakılan buğday arazilerine aspir ekilmesini öneriyor. Bakan Mehdi Eker, aspir yetiştiriciliğinde yüzde 70 destek verileceğini açıkladı. Her yıl buğday hasadı veremeyen toprakların nadasa bırakıldığı Yozgat ilinde üreticilere seslenen Eker; yağlık bitki olarak kullanılan ve kuraklığa dayanıklı olan aspirin, hasat edilmiş buğday ve anız üzerine ekilebildiğini dile getirdi. Yılda 4,5-5 milyon hektar arazinin nadasa bırakıldığını söyleyen Eker, "Toprak çorak olduğu için üst üste 2 yıl buğday vermiyor. Bu yüzden tarlalar bir yıl boş kalıyor" şeklinde konuştu. "Aspir ekiminin maliyetine yüzde 70 destek verileceğini söyleyen Eker, "Makinesine de hibe desteği getirdik. Böylece hem tarla boş kalmayacak, hem de anızları yakmak yerine üzerine problemsiz bir şekilde aspir ekilmiş olacak" dedi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, aspirin pazarı hazır bir ürün olduğunu dile getirdi. Bozdağ, "Bugün TMO aspir alımı yapmıyor, ancak Türkiye'nin aspir ihtiyacı ofisin alımına gerek bırakmayacak durumda. Zira aspirin tamamına yakını ithal ediliyor. O yüzden alıcı derdi bulunmayan bir ürün" diyor. Yemeklik yağın yanı sıra biyoyakıt ve boya gibi endüstrilerde de kullanılan aspir bitkisi için Dr. Tevfik Fikret Köse, "Türkiye'nin yağ açığını kapatmak için kısa vadede en önemli alternatif" yorumunu yapıyor. Buğday-aspir-nadas şeklindeki üçlü münavebe sisteminin Orta Anadolu için en uygun ssistem olduğunu söyleyen Köse, "Orta Anadolu bölgesindeki 3,1 milyon hektar nadas arazisinin 2 katı olan 6,2 milyon hektar kuru tarım alanına aspir bitkisi adapte edildiğinde, 3’lü münavebe sistemine göre yıllık 2 milyon hektar aspir ekim sahası elde etmek mümkün" şeklinde konuşuyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.