tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

25.3.2013 08:41:07

Baharatlara bahar ayarı

Son olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Ekim ayında kamu ve akademik kuruluşların görüşüne sunulan "Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği" Başbakanlığa yollandı. Tebliğ, baharatlardaki tuz ve dolgu maddesi oranlarının azaltılması ve ambalajsız satışın sınırlandırılması gibi düzenlemeleri içeriyor. Un, ekmek gibi tahıl kökenli ürünlerde tuz oranlarının azaltılması yönündeki düzenlemeler baharatlarla devam ediyor. Buna göre; kırmızı pul biberde bulunan tuzun yüzde 22 oranının yüzde 9'dan yüzde 7'ye, bitkisel sıvı yağ miktarının ise yüzde 8'den yüzde 6'ya düşürülmesi öngörülüyor. Baharat karışımlarında  ise irmik, razmol, kepek gibi dolgu maddelerinin kullanımı yasaklanıyor. "Dökme satış" olarak adlandırılan ambalajsız baharat ürünlerinin satışında ise hijyen kuralları sıkılaştırılıyor. Pazar, manav ve kasap dükkanlarında satışı yasaklanacak olan ambalajsız baharatlar, satıldıkları yerlerde ise tamamıyla gıda satış yerine ait olacak. Tebliğ'de, baharat olarak tanımlanmış olan ürünlere yenileri de ekleniyor. Daha önce 35 adet olan tanımlı baharat sayısı aspir çiçeği, cedvar, adaçayı, çörtükotu, dereotu, havlıcan, isot, kebabiye, kırmızı karabiber, melisa-oğulotu, mercanköşk, maydanoz, meyankökü, sater, vanilya, sarımsak ve soğan gibi ürünlerin katılımıyla 53'e çıkıyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.