tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.7.2012 10:49:45

Saklanan Samanın Zamanı Geldi

Tarımsal üretimde herkes verimin, dolayısıyla da kazancın maksimum olmasını bekliyor. Bunun için de, diğer tüm bileşenlere ilişkin rakamların minimumda olması avantaj sayılıyor: Minimum alan, minimum maliyet, minimum zaman...

Ancak hububat üreticisi için ürününden yüksek verim almak yeterli olmuyor. Tahıl üretiminde ürünün 'çöp'ü de hayvan yemi olarak değer taşıdığı için bitkinin ulaştığı fiziksel boyut da önem kazanıyor.

Bu denklemin önemi bu yıl daha da belirgin bir şekilde hissedildi. Genel veriler, 2012 itibariyle özellikle de buğday üretiminde yüksek rekolteyi işaret ederken ürün sap boylarının kısa olması ise saman üretiminin beklenmediği kadar düşük bir seviyede kalmasına yol açtı.

Bir ton samanın geçtiğimiz yıl ortalama 200 lira ettiğini söyleyen Konya Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, "Bu yıl yüzde 50'ye yakın bir sap kaybı var. Şu anda samanın bir tonu 350-400 liradan satılıyor. Hasatla birlikte bu fiyatlar bir ölçüde düşer, ama kısa sap boyları bu yıl kaba yemin yok satacağını gösteriyor" şeklinde konuşuyor. Saman ile birlikte arpa, fiğ ve yemlik mısırda da fiyat artışı olduğunu ekleyen Ataiyibiner'in sözleri, bu yıl tüketici tahıl ürünlerine doysa da besi hayvanlarının zorunlu bir rejime başlayacağına işaret ediyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.