E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM SATIŞ NOKTALARI İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Nisan sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
25.6.2012 15:20:49
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nce 2011 yılında yürütülen 'Mobil Güneş Pili Destekli Damlama Sulama Sistemleri AR-GE Projesi'nde sona ulaşıldı. Tarımsal sulama amaçlı kullanabilecek mobil pil üretildiği açıklandı. TÜBİTAK tarafından desteklenen, Bakanlık Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilen projenin, alternatif bir enerji kaynağı olan güneş enerjisinin verimli ve etkin olarak hemen kullanılabileceği “Güneş Enerjisi İle Tarımda Sulama Sistemleri” konusunu kapsadığı kaydedildi.
Tarımda toplam giderlerin önemli bir bölümünü oluşturan sulamada enerji giderlerini azaltacak projenin sulamaya dönük olarak diğer enerji kaynaklarına bağlı aksaklıkları da önleyeceği vurgulanarak, elektrik kesintileri, arıza masrafları, yeni kurulum maliyetleri gibi giderleri ortadan kaldıracağı bildirildi.
Araştırma sonucu elde edilen sonuçlara göre, sistemin teknik ve ekonomik yönden önemli avantajlara sahip olduğu, geliştirilen teknoloji ile tarımsal sulamadaki mazot, elektrik gibi enerji girdilerinin maliyetleri önemli ölçüde azalttığı belirtildi. Elde edilen araştırma verilerine göre, elektrik şebekesinin su kaynağından 1 kilometreden daha uzakta olması durumunda bu sistemin kendini ilk senede amorti ettiği kaydedildi. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünce yapılan açıklamada şöyle denildi: "Mobil Güneş Pili Prototip Sulama Makinası damlama sulama sistemi ile kullanıldığında ürünün cinsine ve mevsimine göre 400 dağ alanı sulayabiliyor. Mobil güneş pili sulama makinası örnek bir model olup güneş pili ve pompa kapasitesi artırılarak daha fazla alanların sulanmasında da kullanılması planlanıyor. İmal edilen prototip makine tüm gerekli enerjiyi kendisi üretmekte, saatte 70 ton su atma kapasitesiyle maksimum 170 metreden su çekebiliyor."
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
İz element içeren gübreler için ÖTV uygulanmasını öngören karar bitki besleme firmalarını ve üreticileri zor durumda bırakacak.
Yozgat’ta tarım arazileri arasındaki sınırları kaldırıp ortak üretim yapan üreticiler bölgede tarımı yeniden cazip kılmayı başardı.
Meyvelerin olgunlaşma sürecinde gen haritasındaki değişimleri görüntüleyen Domates İfade Atlası, bitki ıslahçıları için pek çok sorunun yanıtını içinde taşıyor.
İlkokul ve anaokulunda kuru üzüm dağıtımı için karar alındı, ancak üreticiler geleceği daha net görebilmek istiyor. Konuların başında rakı sanayisi, taban fiyatları ve kaçak üzüm sorunu geliyor.
Tarımda entegre mücadeleyi Kapak Konusuna taşıyan tarlasera, tarlasera çocuk’un yeni sayısını da küçük okurlarına hediye ediyor.