tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

21.6.2012 09:40:45

Üreticinin belini büken iklim mi maliyetler mi?

Kış ve ilkbahar mevsiminde yaşanan olumsuz hava koşullarının etkisi hasadı tamamlanan ürünlerde görülmeye başladı. Denizli Ziraat Odası’nın yaptığı açıklamaya göre yörede buğday rekoltesi yüzde 25 oranında düştü. Üreticinin tek sorunu ise rekolte kaybı değil.

Zi­ra­at Mü­hen­dis­le­ri Odası De­niz­li Şube Baş­ka­nı Kadir Çe­tin­kol, De­niz­li’de arpa ve buğ­day ha­sa­dı­nın ova ke­si­min­de ta­mam­lan­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, kış ve ilk­bahar mev­si­min­de­ki olum­suz hava ve iklim ko­şul­la­rı ne­de­niy­le, 2012 yı­lın­da buğ­day re­kol­te­sinin yak­la­şık yüzde 20-25 ora­nın­da düşük ger­çek­leş­tiğini bildirdi. Bir başka ifadeyle geçen yıl or­ta­la­ma verim de­kar­da 750 ila 800 kiloyken, bu yıl or­ta­la­ma verim dekarda 600 ki­log­ram ci­va­rın­da kaldı.

Ürün ile girdi fiyatları arasında her geçen yıl açılan farka dikkat çeken Çetinkol, en önem­li gir­di­ler­den to­hum­, güb­re­, ma­zot­ ve zirai ilaç­ta fiyat ar­tış­la­rı­nın yüzde 30-40 ci­va­rın­da ol­duğunu ekmeklik buğdaya ise bu yıl Bakanlıkça yüzde 10 zam yapıldığını hatırlatarak, “Geçen yıl 60.5 kuruş olan sert ek­mek­lik buğ­day fi­ya­tı bu sene Tarım, Gıda ve Hay­van­cı­lık Ba­ka­nı ta­ra­fın­dan 66.5 kuruş ola­rak açık­lan­mış­tır. Yani yüzde 10 zam almıştır. Girdi fi­yat­la­rına zam yüzde 50’iken, ürüne yapılan zam yüzde 10 olmuştur. Ser­best pi­ya­sa­da geçen yıl bu fi­yat­lar 60 kuruş olan böl­ge­miz buğ­da­yı, bu­gün­ler­de ser­best pi­ya­sa­da 50-53 kuruş ara­sın­da işlem gör­mek­te­dir. Bu durum üretici­ için gene hüs­ran gene yıkım de­mek­tir” dedi.

Bir kilogram buğdayın maliyetinin 60-65 kuruş olduğunu söyleyen Kadir Çetinkol  ekledi; “Üreticinin para kazanabilmesi için buğday fiyatının kilo başına en az 80 kuruş, 5 kuruş destekleme yapıldığını düşünürsek bir kilo buğday taban fiyatı ise 75 kuruş olmalıdır. Bakanlık fiyatları yeniden gözden geçirmeli, bölgemizde ekilen ekmeklik buğday fiyatlarının 75 kuruş olarak revize etmelidir. Yoksa Üreticimiz daha da yoksullaşacak, üretim yapamaz hale gelecek, çaresizliğe mahkum olacaktır. Stratejik bir ürün olan buğday, muhakkak devlet tarafından desteklenmelidir” diye konuştu. Bu sezon olumsuz hava koşulları nedeni ile zorlanan ve rekolte kaybı veren üretici bir darbede tarımda kullanılan girdi maliyetlerinin yüksekliğinden alıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.