tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

31.5.2012 10:03:48

Reçete yazmak için sınav şart

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yayınlanan yeni Yönetmelik’e göre Reçete Yazma Yetki Belgesi almayan kişiler bitki korum ürünleri için reçete yazamayacak. Söz konusu belge ise yapılacak sınavla verilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Bitki Koruma Ürünlerinin Reçeteli Satış Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i 30 Mayıs’da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Gıda, Tarım ve Havyacılık Bakanlığı'ndan Reçete Yazma Yetki Belgesi almayan kişiler; teşhis, kimyasal mücadele ve diğer mücadele yöntemleri tavsiye edilerek bitki koruma ürününün ismi, dozu ve miktarı ile gerektiğinde uygulamaya hazırlama ve kullanım şeklini belirten, tarihli ve imzalı bitki koruma ürünü reçetesi yazamayacak.

Reçete Yazma Yetki Belgesi almak isteyen gerekli şartları taşıyan kişiler için Bakanlıkça veya Bakanlıkça uygun görülen kuruluşlarca merkezi sınav yapılacak. Sınav tarihi ve sayısı her yıl ihtiyaca göre belirlenecek ve Bakanlık tarafından il müdürlüğü aracılığı ile en az üç ay önce ilan edilecek. Sınav için müracaatlar, sınavın yapılacağı tarihten en az 45 gün önce il müdürlüğüne yapılacak. İl müdürlüğü bu müracaatları 15 gün içerisinde Bakanlığa bildirecek. Yapılan sınav sonucunda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yetki belgesi almaya hak kazanan kişiler tarafından Reçete Yazma Yetki Belgesi almak için yapılacak başvurular, bulundukları ilin il müdürlüğüne yapılacak.

Bitki koruma ürünlerinin doğru kullanımı konusu tarım sektörünün yaygın sorunlarından biri. Bakanlık’ça yayınlanan yeni Yönetmelik, bu ürünlerin doğru dozda ve şekilde üreticilere sunulmasına olanak verecek. Ancak Yönetmelik’in uygulama aşaması beraberinde bir takım soruları da gündeme getiriyor? Türkiye’de tarım kimyasalları sektöründe faaliyet yürüten yaklaşık 6 bin tane firma olduğu göz önünde bulundurulursa, reçete yazmaya yetkin uzmanların belirleneceği sınavların zamanla ÖSYS ve KPSS sınavları kadar talep görüp görmeyeceği merak ediliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.