tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.11.2018

Bu fasulye geçmişi bugüne taşıyor

Bu fasulye geçmişi bugüne taşıyor

Kütahya-Domaniç’te yalnızca 40 ton üretilen Sarıot fasulyesi, üreticiler tarafından özenle korunarak özelliğini kaybetmeden yüzyılları aşmayı başardı.

Tarımın öyküsü aynı zamanda insan emeği ve aklının da bir yansıması. Yüzyıllar boyunca ekilen tarım ürünleri, hep en iyiyi arayan üreticiler sayesinde gelişip ve değişip bugünlere ulaşıyor. Bu değişim her zaman daha verimli ve dayanıklı olana doğru bir yolculuk olsa da, değişime direnen ürünler de geçmiş ile bugün arasında bir köprü görevi görüyor.

Kütahya’nın Domaniç ilçesine özgü Sarıot fasulyesi de bu ürünlerden biri. Bölgede bilinen tarihi 300 yıl öncesine kadar giden bu fasulye çeşidi, yıllar boyunca ekilse de yöre dışına çıkarak ticarileşme yoluna girmemiş. Bugün de üreticiler ürünün özgünlüğünü korumak adına tohumlarını komşuları dışında kimseyle paylaşmayarak yalnızca kendi ihtiyaçları için kullanıyor.

200 dekarda 40 ton üretiliyor

Bir Horoz tipi kuru fasulye çeşidi olan Sarıot fasulyesini özel kılan şey hem fiziksel yapısı hem de lezzeti. Tane yapısı ve kolay pişebilmesi ile bilinen çeşit kendine has aromasıyla tadına bakanları da cezp ediyor. Uygun üretim koşulları Domaniç’in iklimi ve kumlu toprak yapısıyla örtüşen üründen bu yıl toplam 40 ton mahsul alınmış.

bu-fasulye-gecmisi-bugune-tasiyor1.jpg

Farkı özgünlüğünde!

Ürüne adını veren Sarıot köyünde yaklaşık 200 dekarda üretim yapan üreticilerin nesilden nesle geçen aynı tohumu kullandığını söyleyen Domaniç Tarım ve Orman Müdürü Deniz Tuluk, Sarıot fasulyesinin bölgeye has olmasıyla stratejik bir öneme sahip olduğunu söylüyor. Tuluk, “İlçemizdeki tarımsal ürünler içinde pazarda rekabet şansımızın en yüksek olduğu ürünlerden biri Sarıot fasulyesi” diyor.

Kendiliğinden oluşan bir marka

Üretim alanını 2 bin dönüme çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Domaniç Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özoğlu ise, “Sarıot fasulyesi kendiliğinden oluşan bir marka. Osmanlı’dan kalma tohumla bugüne kadar gelen bu ürün doğallığı ve lezzetiyle çok rağbet görüyor” şeklinde konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.