tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.10.2018

Malatya kayısısı AB vatandaşı oldu ama…

malatya-kayisisi-ab-vatandasi-oldu-ama.jpg

Türkiye’nin AB statüsünde tescilli üç tarım ürününden biri olan Malatya kayısısı, bu statüye rağmen ihracat değeri düşen ilk ürün oldu.

Son birkaç yıldır bölgelere özgün tarım ürünleri sırayla coğrafi işaret alarak markalaşmalarını hızlandırıyor. Tarım ve gıda ürünlerinde Avrupa standartlarında markalaşmak için ise en önemli adım Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescili alabilmek. Türkiye’nin şimdilik bu statüyü kazanıp yurtdışında AB imzası ile tüketiciye ulaşan 3 ürünü bulunuyor: Malatya kayısısı, Aydın inciri ve Antep baklavası.

Değerinin 2,3 kart artması gerekliydi

AB tescili alan ürünlerin marka değeri uluslararası pazarda yükselirken, ekonomik değeri ise ortalama 2,3 kat artış gösteriyor. Ancak geçtiğimiz yılın Temmuz ayında tescillenerek “AB vatandaşı” olan Malatya kayısısında bu durumun tam tersi yaşandı. 2016 yılında kg başına ihracat değeri 3,6 dolar olan ürün, sonraki süreçte yüzde 22 değer kaybederek 2,8 dolara inerek bir ilki gerçekleştirdi!

Kur nedeniyle indirime tutum alınamadı

Bu çelişkili sonucu ortaya çıkaran iki önemli etken var: İlki 2016’ya göre piyasada ciddi oranda artan kayısı arzı, ikincisi ise tüm ekonomik parametreleri yerinden oynatan dolar krizi.

malatya-kayisisi-ab-vatandasi-oldu-ama1.jpg

“Kilogram başı ihracat rakamındaki düşüşün ana nedeni, kur sebebi ile indirim isteyen ithalatçı firmalara karşı ortak bir tutum sergilenmemesi” diyen Malatya Ticaret Borsası Genel Sekreteri Abdulvahap Bulgurlu, “Ürünü ihraç eden yerli firmalar ortak bir paydada buluşup hareket etselerdi bu ürünün kilosu 4 doları bile geçerdi” yorumunu yapıyor.

İlk kez bir ürün değerinin altında ihraç ediliyor

Dünyada ilk defa tescil almış bir ürünün değerinin üstünde ihraç edilmesi gerekirken değerinin altına düştüğünü belirten Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Başkanı Yavuz Tekelioğlu ise AB tesciline karşın Malatya kayısısında coğrafi işaret ambleminin kullanılmamasının da marka değerine olumsuz etki ettiğini söylüyor ve “Bu konuda yetkililerin gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.