tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.8.2018

Mango üreticisi dönümden 60 bin TL kazanıyor

Mango üreticisi dönümden 60 bin TL kazanıyor

Tropikal meyvelerin Türkiye’deki adresi haline gelen Gazipaşa’da tüketicilerin yeni gözdesi olan mango, üreticisine meyve başına 8 TL’ye kadar kazanç sağlıyor.

Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Türkiye tarımının “tropikal” bölgesi olma yolunda ilerliyor! Anamur ile birlikte muz üretiminin lokomotifi olan bölge son yıllarda avokado, papaya ve ejder meyvesi gibi tropikal bölgelere özgü meyvelerin de adresi olmaya başladı. Gazipaşalı üreticilerin yeni favorisi ise yüksek kazanç oranıyla mango.

İlk olarak Manavgat’ta üretilmişti

Son yıllarda avokadonun izinden giderek tüketicilere kendini giderek daha fazla sevdiren ve artık daha çok aranan meyvelerden biri haline gelen mango Türkiye’de ilk olarak bundan 6 yıl önce Antalya-Manavgat’ta üretildi. Anavatanı Hindistan olan ve tropikal iklimlere özgü bir meyve olarak bilinen mangoda alınan verim üreticileri cesaretlendirdi.

Dönüm başına 40 ağaç dikildi

Diğer tropikal kökenli meyvelerde alınan başarıları örnek alan Gazipaşalı üreticiler arasında da mangoya yönelenlerin sayısı artıyor. Bugün itibariyle meyvenin üretildiği toplam 19 dönüm arazinin 4 dönümünü örtü altı oluşturuyor. Dönüm başına ortalama 40 ağaç dikilirken bu ağaçlar üçüncü yıldan itibaren meyve vermeye başlıyor.

mango-ureticisi-donum-basina-60-bin-tl-kazaniyor.jpg

Gazipaşa’da mango tarımının öncülerinden biri de emekli öğretmen İzzet Akyol. Bahçesine 25 mango ağacı diken Akyol, ürettikleri diğer tropikal ürünlere göre mangonun maddi getirisinin daha iyi olduğunu söylüyor. Meyvenin tanesini 5-8 TL arasında sattıklarını söyleyen Akyol, dönüm başına 50-60 bin TL gelir elde edilebildiğini belirtiyor.

Bir ağaçtan bin 500 TL gelir

Ağustos-eylül döneminde hasat edilen mangonun üretiminde zirai ilaç gerekliliği de asgari düzeyde. Meyvenin bölgedeki toprak ve iklim yapısında iyi ürün verdiğine dikkat çeken Akyol, “Bir ağacımız geçen yıl 350 meyve verdi. 50’sini kendimiz tükettik ve çekirdeklerinden fidan yaptık. Meyvesini de ortalama 5 TL’den satıp bir ağaçtan bin 500 TL kazanmış olduk” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.